KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ O IGNORISANJU SASTANKA SA ŠEFOM RUSKE DIPLOMATIJE: Lavrov pokazao nepoštovanje institucija i ustavnog sistema

S. M.

15. 12. 2020. u 10:33

ŽELjKO Komšić, član Predsedništva BiH, danas je u obraćanju medija u zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu rekao da Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije ima ponovo sastanak sa Miloradom Dodikom, predsedavajućim Predsedništva BiH.

КОМШИЋ И ЏАФЕРОВИЋ О ИГНОРИСАЊУ САСТАНКА СА ШЕФОМ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Лавров показао непоштовање институција и уставног система

Foto: BHRT

-Svima je jasno da  je Lavrov, ako ne prvi, drugi, treći najznačajniji čovek, i svaki njegov potez šalje poruku. Ono što smo imali priliku gledati otkako je došao u BiH jesu poruke, ne njegove lične, nego Ruske Federacije. Nepostojanje zastave BiH, nije problem protokola, nego njegov, to shvatamo kao nipodaštavanje zemlje u koju je došao. Izjava Lavrova da pozdravlja Rezoluciju NSRS koja govori o vojnoj neutralnosti, takođe, govori o tome da ruski minsitar vanjskih poslova savršeno informisan, iskusan, izbegava činjenicu da takvu vrstu odluke mogu doneti samo državni organi BiH i da je BiH donela odluku o evroatlanskoj budućnosti, rekao je Komšić.

Istakao je da na ova dva primera Lavrov pokazao nepoštivanje institucija i ustavnog sistema i države BiH.

-Žao mi je što je do ovoga došlo. Naše opredeljenje je da imamo najbolje odnose sa Ruskom Federacijiom, ali isto tako zahtevam da se poštuju institucije BiH. Da stvar bude gora na društvenim mrežama je objavljen i stav Lavrova koji u jednu ruku jeste pretnja, to je nešto na čemu mi svoje odnose ne možemo graditi sa Ruskom Federacijom, ali možemo ljudima koji tvrde da su naši prijatelji da tražimo da poštuju BiH i odluke institucija BiH- kazao je Komšić.

Dodao je da je iz tih razloga donesena odluka da danas ne ugoste Lavrova u Predsedništvu BiH.

Šefik Džaferović, član Predsedništva BiH, rekao je da na ovaj način žele da očuvaju dostojanstvo i ponos BiH.

-Ruska Federacija je velika država, svetska sila, BiH nije svetska sila, ali je vrlo važna i imamo pravo da izrazimo svoj stav. Ruska Federacija, to je ponovio i Lavrov, poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazumn, ali i izjave koje je juče dao Lavrov govore nam nešto drugačije. Poštovati Dejtonski mirovni sporazum, a ja sam potuno opredeljen za poštovanje Dejtona, poštovati njene sve anekse, a to znači poštovati njen kontinuitet, institucije, njenu zastavu i grb, to se mora poštovati, a to juče nije ispoštovano, rekao je Džaferović, te dodao da je visoki predstanvik jedan od aneksa Dejtonskog sprazuma, a on je potreban BiH.

Tvrdi da  snage koje zagovaraju secesiju govore o odlasku visokog predstavnika, te da visoki predstavnik ne može otići iz BiH dok BiH ne promeni Ustav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu