GRAĐANI U KUĆAMA, A UGOSTITELjI NA MUKAMA: Šta donosi epidemija virusa korona u zimskom periodu stanovništvu i privredi u RS

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 11. 2020. u 07:52

ГРАЂАНИ У КУЋАМА, А УГОСТИТЕЉИ НА МУКАМА: Шта доноси епидемија вируса корона у зимском периоду становништву и привреди у РС

Sve manje posla za ugostitelje / Foto D. Pozderović

GRAĐANI Srpske će ovu zimu, po svemu sudeći, provesti u svojim domovima, jer su minimalne šanse da bude organizovanih proslava Nove godine zbog epedemije virusa korona. I razna veselja, poput slava i Božića, koja su tradicionalno u decembru i januaru biće održana u skromnijem obimu nego inače, jer su na snazi zabrane većih okupljanja.

Korona, koja uveliko već diktira tempo života građana RS, mesecima unazad donela je velike probleme i privrednicima u realnom sektoru, a pre svega ugostiteljima.

Zbog epidemije koja ne popušta već skoro osam meseci, ugostitelji RS se već nalaze na kolenima i zima u kojoj bi građani mogli ostati u kućama značio bi definitivno slom tog sektora. Ukoliko se obistine prognoze da nema proslava Nove godine zbog povećanog broja zaraženih od korone, kao i da u decembru i januaru ostaje režim rada ugostiteljskih objekata kao i do sada, a to je do 22 sata, ugostitelji, kažu, da mogu samo staviti katanac na brave svojih lokala i radnike poslati na Biro.

Gubici u sektoru ugostiteljstva se mere stotinama miliona maraka od početka epidemije, kaže Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS.

- Zbog ograničenog rada ugostitelja trpi i budžet Srpske. Ukoliko se ne otvore kafići i restorani u decembru i januaru, otkazi će da pljušte u ovom sektoru jer nema dovoljno novca za plate radnika - kaže Tatić.

On kaže da bi najcrnji scenario mogao biti da u januaru bez posla u ugostiteljstvu RS ostane oko 10.000 radnika od ukupno 20.000.

- Ugostitelji sad rade sa 50 odsto kapaciteta. Kad se na sve to doda da je došla zima i nema više bašta kao i da su male šanse da će biti organizovanih tradicionalnih zimskih proslava, onda se crno piše našem sektoru. Treba reći i da Ministarstvo trgovine i turizma RS nema previše sluha za ugostiteljstvo pa je prava finansijska pomoć izostala - kaže Tatić.

Marko Đogo, ekonomski analitičar, kaže da je privreda Srpske na izdisaju i da se prosto ne sme razmišljati u smeru nekog velikog zatvaranja.

- Čitava situacija sa koronom dovela je i do pada potrošnje građana što se oseti u realnom sektoru. Opet, sa druge strane, pala su i primanja mnogih građana tako da predstojeći zimski period neće doneti veliku potrošnju i svi će gledati da štede, a to opet stvara dodatni problem. Ako građani ostanu u kućama zbog korone, to znači da ugostiteljstvu i drugim granama u turizmu slede teški dani - ističe Đogo.

On kaže da je pozitivna stvar za RS što nije bilo masovnih otpuštanja zbog korone ali je primetno na terenu da se privreda "umorila" i da su potrebne konkretne finansijske mere da je izvuku.

U RS DO SADA PREMINULO 987 OSOBA

U BiH su od posledica virusa korona preminula 2.542 lica, a trenutno je registrovano 32.888 aktivnih slučajeva, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH. U RS je preminulo 987 osoba od korone a u petak je registrovana smrt 25 ljudi zaraženih virusom korona. Na respiratoru u bolnicama RS se nalazi 63 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 1.189 pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)