U BRČKOM UVELI POLICIJSKI SAT! Đaci u Republici Srpskoj, osim u nekoliko osnovnih škola, od danas ponovo u klupama

O. MATAVULj

23. 11. 2020. u 06:08

ZBOG pogoršane epidemiološke situacije u Brčko distriktu sinoć su stupile na snagu pooštrene mere Kriznog štaba i policijski čas, koji traje od 22 do pet časova ujutro.

У БРЧКОМ УВЕЛИ ПОЛИЦИЈСКИ САТ! Ђаци у Републици Српској, осим у неколико основних школа, од данас поново у клупама

Foto Brčkodanas

Nove mere u Brčkom biće na snazi narednih 14 dana i obuhvataju obustavu rada svih škola, javnog prevoza, ugostiteljskih objekata, kladionica, teretana, fitnes centara, i zabranu svih javnih okupljanja.

S druge strane, u Republici Srpskoj učenici su se od jutros vratili u školske klupe, izuzev u gradu Trebinju, OŠ "Gornja Slatina" u Šamcu i Katoličkom školskom centru u Banjaluci, kojima je na ličnih zahtev odobreno održavanje nastave na daljinu.

Šef Odeljenja za zdravstvo u Vladi Brčko distrikta Akif Pezerović rekao je da su se pooštravanje mera odlučili nakon sagledavanja epidemiološke situacije. Pojasnio je da se zabranjuju svi oblici javnog okupljanja, uključujući i veća okupljanja u privatnim objektima.

- Rad javnih ustanova biće organizovan tako da se izbegne prisustvo većeg broja ljudi na radom mestu - rekao je Pezerović.

Ranije je brčanska policija obavestila sve privredne subjekte da im mejlom dostave spiskove radnika koji su angažovani za rad u noćnom smeni, kako bi se mogli kretati tokom policijskog sata. Štab je zadužio Direkciju za finansije Brčkog da napravi određeni plan obeštećenja lica koja po naredbi neće moći da rade i obavljaju delatnost.

Novim merama uveden je poseban režim rada i JZU "Zdravstveni centar Brčko" gde su zatvorene područne ambulante, a s radom će nastaviti četiri zdravstvene stanice. Novim merama u Brčkom obuhvaćene su sahrane i dženaze, na kojima će moći da prisustvuje do maksimalno 30 ljudi. Verskim predstavnicima je preporučeno da obrede održavaju na način kako je to rađeno u martu i aprilu.

- Očekujemo da će se, uz pridržavanje svih mera i naredbi Kriznog štaba, epidemiloška situacija poboljšati u narednih 20 do 30 dana - istakao je Pezerović.

Saloni lepote, hipermarketi, supermarketi i svi ostali objekti koji nisu obuhvaćeni naredbom štaba nastavljaju svoj rad po ranije utvrđenim merama. Obdaništa, takođe, nastavljaju sa radom.

Direktor brčanskog Doma zdravlja Borislav Đulabić rekao je da su nove mere iznuđene neodgovornim ponašanjem ljudi.

- Zdravstveni sistem je na ivici pucanja. U bolnicama se nalazi oko 100 pacijenata, kapaciteti su popunjeni - rekao je Đulabić.

U Brčkom je juče registrovano osam novih slučajeva zaraze virusom korona, dok su dve osobe preminule.

ŠAROVIĆ POZITIVAN

MIRKO Šarović, predsednik Srpske demokratske stranke (SDS), pozitivan je na virus korona, potvrđeno je iz stranke. Šarović se oseća dobro i u izolaciji se nalazi od četvrtka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!