NA GLASANJE POD MASKAMA: U nedelju lokalni izbori u BiH na kojima se bira ukupno 30.789 kandidata

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 11. 2020. u 08:51

POLITIČARI i građani, kako u RS tako i celoj BiH, zapamtiće ove lokalne izbore po epidemiji virusa korona, koja je oblikovala kampanju i sam tok održavanje izbora, a koji su zbog kovida 19 sa oktobra pomereni na 15. novembar. Građani koji se odluče da izađu na birališta dolaziće sa maskama i prolaziće redovnu dezinfekciju.

НА ГЛАСАЊЕ ПОД МАСКАМА: У недељу локални избори у БиХ на којима се бира укупно 30.789 кандидата

Foto "Novosti"

Oni koji su oboleli od virusa, ili su u izolaciji, imaju pravo da se jave lokalnim izbornim komisijama do nedelje u 9 časova ujutro da žele da glasaju. Za njih su organizovani mobilni timovi sa glasačkim materijalom koji će popunjavati.

Željko Bakalar, predsednik CIK BiH, kaže da je formirano 129 mobilnih kovid-timova, i dodaje da je CIK do juče dobio 1.615 prijava za glasanje od zaraženih osoba kovidom 19, ali očekuje da taj broj do nedelje bude znatno veći.

Inače, u BiH se na predstojećim lokalnim izborima bira 22 gradonačelnika i 120 načelnika. Biće izabrano i sedam skupština gradova u RS, i 14 gradskih skupština u FBiH. U RS se bira i 56 opštinskih skupština, a u FBiH 64.

ODREĐENO 3.200 POSMATRAČA

IZ CIK BiH je poručeno da je akreditovano 109 međunarodnih posmatrača, 123 posmatrača političkih partija i više od 3.000 posmatrača građana, što je ukupno oko 3.200 posmatrača.

U BiH je za ove izbore registrovano oko 3,2 miliona birača, a glasaće za ukupno 30.789 kandidata na 5.759 biračkih mesta. Na lokalnim izborima 15. novembra učestvuju 543 politička subjekta, i to 129 partija, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 lista nezavisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina.

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da će sasvim izvesno korona uticati na izlaznost na izborima.

- Ona će, pre svega, uticati na neopredeljene birače i na one koji ni pre korone nisu imali svoje favorite u političkim partijama i generalno nisu bili zadovoljni ponudom koja im se nudi na listićima. Virus će jako malo uticati na birače koji su čvrsto opredeljeni i imaju jasan stav za koga će glasati - pojašnjava Antić.

On dodaje da je korona imala veliki uticaj na samu predizbornu kampanju.

- Za divno čudo, a možda i upravo zahvaljujući koroni, ova kampanja nije uopšte bila "prljava" kao što je to bio slučaj u prethodnim izbornim ciklusima. Nije bilo nekih pretereno jakih i teških poruka ili uvreda na koje smo navikli u prethodnom periodu. Možda je tome doprinelo i to da, u suštini, nije bilo ni klasičnih TV debata između učesnika u izborima. To je velika mana, jer narod nije bio u mogućnosti da oceni u direktom duelu stavove kandidata - poručio je Antić.

GRADONAČENIK ISTOČNOG SARAJEVA

U SKLADU s izmenama Izbornog zakona RS, prvi put se na lokalnim izborima neposredno bira i gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Birači će, tako, pored odbornika za Skupštinu opštine i načelnika, pred sobom imati i treći listić, kojim će birati gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024