RADNO SPOSOBNI NA UDARU! Zaraza opasnim virusom u Srpskoj ne miruje, na respiratoru ukupno 75 osoba

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 11. 2020. u 06:47

KOD još 511 osoba u Republici Srpskoj potvrđen je novi virus korona, a 26 osoba je preminulo, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS za petak. Kada se govori o pacijentima na respiratoru, njih je u RS ukupno 75.

РАДНО СПОСОБНИ НА УДАРУ! Зараза опaсним вирусом у Српској не мирује, на респиратору укупно 75 особа

Sve više posla za medicinske radnike / Foto D. Pozderović

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravsto RS, kaže da je i dalje pogoršana epidemiološka situacija.

- Trenutno je najugroženiji bolnički sektor zbog velikog broja hispitalizovanih, a domovi zdravlja se veoma dobro nose sa celom situacijom. Institut ima set mera koje će predložiti lokalnim zajednicama i zdravstvenim ustanovama u narednim danima - naglasio je Zeljković.

Epidemiolog Jela Aćimović ističe da, kada se govori o broju obolelih po gradovima i opštinama u RS, i dalje prednjači Banjaluka gde je na poslednjem testiranju bila pozitivna još 121 osoba.

- Broj hospitalizovanih je 1.243, a i dalje je veći broj prijema u odnosu na otpust pacijenata iz bolnica. Desetak opština u Srpskoj ima više od 1.000 zaraženih - pojašnjava Aćimovićeva.

Ona kaže da se građani moraju javljati nadležnom doktoru čim osete pogoršanje.

- Imamo informacije da se ljudi javljaju lekaru kasno i da zato, između ostalog, imamo ovoliki broj preminulih - navodi Aćimovićeva.

Prema njenim rečima, među zaraženima je najbrojnije radno sposobno stanovništvo.

- Međutim, raste i broj zaraženih među starosnom grupom između 50 i 64 godine - rekla je Aćimovićeva.

Do sada je u Srpskoj potvrđeno 24.582 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 665 osoba. Od novog virusa korona do sada su se oporavile 9.842 osobe, a testirano je ukupno 118.107 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u RS je 1.243, u Univerzitetsko-kliničkom centru je 445, a u bolnicama 798. Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 14.547 osoba.

U BiH PREMINULO 58 OSOBA!

U BOSNI i Hercegovini je u poslednja 24 sata od 3.854 testiranih zabeleženo 1.332 novozaraženih, a preminulo je 58 osoba. Samo u Federaciji BiH je u protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo prijavljen 2.451 uzorak, od kojih je 770 pozitivnih na virus korona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri