MANASTIR TAVNA KOD BIJELJINE: Briga za monaštvo uz vreme pandemije

V. MITRIĆ

12. 11. 2020. u 19:17

МАНАСТИР ТАВНА КОД БИЈЕЉИНЕ: Брига за монаштво уз време пандемије

Foto: V. Mitrić

MANASTIR Tavnu, srednjevekovnu zadužbinu Nemanjića, kod Bijeljine i Ugljevika, posetio je akademik SKANU, profesor dr Mirko Kerkez, čuveni hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i višegodinji zamenik generalnog direktora Kliničkog centra Srbije.

Ugledni gost se, u razgovoru sa igumanijom Martom i arhimandritom Lazarom(Kršić), interesovao za zdravlje monaštva, posebno u uslovima pandemije korona virusa.

Osim što se uverio da preduzimaju sve što je potrebno u preventivi i borbi sa opakim virusom, profesor Kerkez im je rekao da, „pažnjom svakog čoveka, brigom i požrtvovanjem zdravstvenih radnika, molitvama moramo i hoćemo da pregrmimo i ovo zlo koje je zadesilo čitavu planetu, pa i naše krajeve“.

Akademik Kerkez je rekao da SKANU ima i Odeljenje duhovnosti, „po čemu je jedinstvena u među takvim institucijama, ne samo na tlu nekadašnje SFJR“. SKANU se, kako je naglasio, ponosi činjenicom da među akademicima ima i dva arhijereja, episkopa šabačkog Lavrentija i šumadijskog Jovana, sa sarađuje odlično sa Srpskom pravoslavnom crkvom, sa većinom njenih eparhija, u zemlji, regionu i rasejanju“.

- Lepo je što nas se, u ovim teškim vremenima, setio ovako častan čovek i dobar lekar, koji nam je dao i savete, ali i širom otvorio vrata da mu se javimo kad god nam šta treba – kaže otac Lazar Kršić.

Mati Marta veli da je za svetinju „uvek praznik kada joj dolaze u goste ljudi, koji u sebi nose ljubav, pažnju, brigu i požrtvovanost za život svakaog čoveka, kakav je, nesumnjivo dr Kerkez“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)