SUD BIH RAZREŠUJE OSMICU? Da li će Osmanu Mehmedagiću biti zabranjeno obavljanje direktorske funkcije u OBA

O. MATAVULj

11. 11. 2020. u 07:13

TUŽILAŠTVO BiH zatražilo je zabranu obavljanja dužnosti direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH Osmanu Mehmedagiću Osmici do okončanja krivičnog postupka, koji se protiv njega vodi po optužnici za zloupotrebu službenog položaja. Zabrane su tražene i za drugooptuženog Muhameda Pekića, rukovodioca Odseka za sajber bezbednost OBA.

СУД БИХ РАЗРЕШУЈЕ ОСМИЦУ? Да ли ће Осману Мехмедагићу бити забрањено обављање директорске функције у ОБА

Osman Mehmedagić / Foto BIRN BiH

Tokom ročišta tužilac Oleg Čavka predložio je Sudu BiH da se Mehmedagiću i Pekiću potpuno zabrani ulazak u prostorije OBA, kao i da im onemogući kontakte sa zaposlenima, ali i svedocima u postupku.

Obrazlažući predlog o zabrani obavljanje direktorske funkcije OBA, Čavka je naveo da je Mehmedagić "privatizovao OBA" kako bi vodio političke obračune sa neistomišljenicima, i imao kontrolu nad bezbednosnim sistemom. Citirajući Luja XIV Čavka smatra da Mehmedagić OBA posmatra na način: "Država, to sam ja!"

Tužilac smatra i da postoji osnovana sumnja da je Mehmedagić, na isti način kao u optužnici, nakon izvršenja krivičnog dela privatizovao OBA isključivo u ličnim interesima.

- U više navrata i na isti način uključivao je svog saradnika da kao agent postupa privatno i u interesu direktora. Mehmedagić sebe predstavlja kao visoki državni interes i navodi da je rušenje njega, rušenje same države - rekao je tužilac.

Dodao je da je Mehmedagić prijavio osobu koja je predala prijavu protiv njega, ukazujući da je izvršen pritisak na inspektora Federalne uprave policije u vezi s rešavanjem prijave.

Mehmedagićev branilac, advokat Senka Nožica, tražila je da se predlog tužilaštva odbije, navodeći da je celi proces montiran i da "svi znaju ko stoji iza toga". Tvrdila je da podnosilac prijave protiv Mehmedagića nije nikakav "zviždač", ni oštećena osoba jer je prijavu podnela u ime anonimnih radnika OBA. Upitala je šta je direktor OBA trebalo da uradi kada je utvrdio da je neko lažno podneo prijavu protiv njega, nego podneti prijavu protiv nepoznate osobe.

- Znao je da je to politička prijava onih koji su imali interes da ga uklone - istakla je Senka Nožica.

Ukazala je da brojni predmeti ratnih zločina nisu rešeni ni posle 25 godina, a da je za optužnicu protiv Mehmedagića bilo potrebno samo dva meseca.

- Čemu ovolika žurba da se on razreši - upitala je Nožica.

Odluku o zahtevu tužilaštva, Sud BiH će naknadno doneti.

ISTRAGA O DIPLOMI

TUŽILAC Oleg Čavka tokom ročišta je ukazao da se protiv Osmana Mehmedagića vodi još jedna istraga u vezi s njegovom diplomom. Smatra da je direktor OBA nezakonito zabranio da se vrši uvid u taj javni dokument.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju