OSMICA RADI PO NALOGU SDA: Krivična prijava protiv generalnog direktora OBA zbog paraobaveštajnog delovanja

E.V.N.

12. 09. 2020. u 09:40

RADNICI Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH podneli su krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv generalnog direktora OBA Osmana Mehmedagića Osmice, u kojoj ga optužuju za više krivičnih dela koje je, kako se navodi, počinio po nalogu SDA radi diskreditacije političkih protivnika.

ОСМИЦА РАДИ ПО НАЛОГУ СДА: Кривична пријава против генералног директора ОБА због параобавештајног деловања

Foto: Normala.ba

U prijavi, koju je objavio RTRS, navodi se da su u zloupotrebe umešani i pojedini rukovodioci službi OBA, čelni ljudi SDA, zamenica predsedavajućeg Saveta ministara BiH Bisera Turković, predsednik Suda BiH Ranko Debevec, i pojedini novinari i medijske kuće.

Direktora OBA optužuju za izazivanje nacionalne i verske mržnje, prisluškivanje, zloupotrebu ličnih podataka, odavanje tajni, nesavestan rad, trgovinu uticajem...

- Mehmedagić mimo zakona prima direktne instrukcije od SDA i prikuplja obaveštajne podatke s ciljem podrivanja drugih političkih stranaka i pojedinaca koji smetaju SDA. Sa funkcionerima te stranke se redovno sastaje i prenosi im operativne podatke do kojih je OBA došla - navodi se u prijavi.

Smatraju da se time u OBA pravi paraobaveštajni stranački sistem koji se koristi za političke obračune i diskreditaciju trećih osoba, političkih protivnika SDA, ali i onih koji javno govore o diplomama Mehmedagića, koje su pod istragom. U prijavi se navodi da je glavni cilj takvog delovanja smena glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordane Tadić i predsednika VSTS Milana Tegeltije, kao i zaustavljanje istrage o njegovoj diplomi.

TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE DEBEVCA

TUŽILAŠTVO BiH vodi istragu o diplomi Osmana Mehmedagića, a proveravaju i navode o korumpiranosti predsednika Suda BiH Ranka Debevca.

- U martu smo primili anonimnu prijavu protiv Debevca, koja je naznačena i na Kancelariju disciplinskog tužioca VSTS, više ambasada, OHR... Dopuna krivične prijave dostavljena nam je 2. juna. Provere tih navoda su u toku, između ostalog i putem međunarodne pravne pomoći - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Pojašnjava se da se diskreditacija sprovodi kroz tzv. šemu 8, medijsku strategiju koja kroz osam faza uključuje plasiranje lažnih informacija, stvaranje pritiska javnosti radi pokretanja istraga protiv diskreditovanih, da bi SDA na kraju tražila njihove smene.

U prijavi se navodi da naloge za prisluškivanje i praćenje Osmici odobrava predsednik Suda BiH Debevec, iako nisu adekvatno obrazloženi.

- Debevec izlazi u susret direktoru, jer mu je Mehmedagić obećao da će ga zadržati na mestu predsednika i sprečiti istragu koju Tužilaštvo BiH sprovodi protiv njega. Debevec i Mehmedagić pokušali su i u Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH da zaustave slanje dopisa Tužilaštvu BiH prema Interpolu u vezi sa imovinom i identitetom Debevca u Španiji, ali su radnici DKPT BiH odbili da učestvuju u tim radnjama - piše u prijavi.

Nedavno je srpski član PBiH Milorad Dodik javno govorio o nezakonitim prisluškivanjima optuživši Debevca za sumnjive aranžmane sa osuđivanim licima, prikrivanje španskog državljanstva i imena, kao i posedovanje neograničene moći da izdaje naloge za prisluškivanja. Debevec je odgovorio da se sva prisluškivanja sprovode u skladu sa Zakonom o OBA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)