EKSHUMACIJA ŽRTAVA RATA PRED IZBORE: Reakcije prognanih Vozućana na iskopavanje posmrtnih ostataka u FBiH

Lj. ĐURIĆ

09. 11. 2020. u 07:13

VLASTI u Federaciji BiH dve i po decenije znaju za mesta gde su sakriveni posmrtni ostaci srpskih vojnika i civila, koje su plaćenici iz islamskih zemalja za njihov račun svirepo pogubili u jesen 1995. godine prilikom pada Vozuće, pa je sada licemerna predstava navodnog iznenadnog otkrivanja mesta zločina u Gostoviću, Opština Zavidovići (FBiH).

ЕКСХУМАЦИЈА ЖРТАВА РАТА ПРЕД ИЗБОРЕ: Реакције прогнаних Возућана на ископавање посмртних остатака у ФБиХ

Zločini mudžahedina u Gostoviću / Foto Privatna arhiva

To su reakcije iz Zavičajnog udruženja Zavidovićana u Doboju na vest da je na tom delu FBiH otkrivena masovna grobnica i započela ekshumacija po nalogu Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH. U tom postupku učestvuju i predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Zavoda za sudsku medicinu RS, veštaci sudske medicine, policijski službenici SIPE...

- To je sračunata manipulacija pred preostalo iznošenje završnih reči odbrane u predmetu protiv komandanta Trećeg korpusa Armije BiH generala Sakiba Mahmuljina. On se tereti da je komandno odgovoran za zločine mudžahedina, koji su te surove zločine nad najmanje 55 srpskih vojnika i civila iz Vozuće izvršili pod njegovom komandom, jer je nedvosmisleno utvrđeno da je odred "El mudžahid" bio u sastavu tog korpusa. Želi se demonstrirati navodna spremnost da se utvrdi istina o stravičnim, dokazanim zločinima nad Srbima i muslimanski general da dobije što blažu kaznu, po mogućnosti i oslobađajuću presudu - navodi se u reagovanju Zavičajnog udruženja.

Predsednik tog udruženja Zoran Blagojević je još direktniji, tvrdeći da nije slučajno da je ova tobožnja volja vlasti u FBiH iskazana neposredno i pred Opšte izbore i u svrhu je mobilizacije Bošnjaka i homogenizacije nacionalnih stranaka koje predvodi SDA.

- Ukoliko se zaista želeli doći do pravih informacija i razrešiti nestanak toliko broja ljudi koje su, kako je utvrđeno, mudžahedini oteli od vojnika ABiH, nije trebalo čekati sve te godine. Mislim da se ovome pristupa neodgovorno i sa ciljem da se na kraju ništa ne reši i otkrije - kaže, za "Novosti", Blagojević, koji je bio i poslednji ratni komandant Četvrte ozrenske brigade iz Vozuće.

Mesto iskopavanja žrtava u Kamenici / Foto Lj. Đ.

A, ono što je Sud BiH do sada uradio da pravda bude zadovoljena je potvrđivanje optužnice poslednjeg dana 2015. godine, po kojoj se Mahmuljinu stavlja na teret da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, kao i zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa u čijem sastavu je delovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spreči zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

EGZODUS

ARMIJA BiH i mudžahedini su 10. septembra 1995. godine napali na vozućki kraj i srpska sela i prognali ili pobili kompletno stanovništvo Vozuće i doline reke Krivaje, spalili 30 srpskih sela, proterali članove svih 1.920 domaćinstava sa ukupno 7.680 građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu