JEZIK JE HRANITELJ NARODA: Načelnik Ugljevika, povodom rođendana Vuka Stefanovića karadžića, uputio poruku mladima

V. M.

06. 11. 2020. u 19:19

NAČELNIK opštine Ugljevik, Vasilije Perić, povodom 6. oktobra, rođendana Vuka Stefanovića Karadžića, u obraćanju mladim sugrađanima, podsetio je na reči oca naše pismenosti i kultutre da je "jezik hranitelj naroda".

ЈЕЗИК ЈЕ ХРАНИТЕЉ НАРОДА: Начелник Угљевика, поводом рођендана Вука Стефановића караџића, упутио поруку младима

Foto: V. Mitrić

Podsećajući ih da je rođen u selu Tršiću u, kako je rekao bratskom i prijateljskom gradu Loznici i kraju Jadru, kao i na to da je Vuk prva slova genijalne azbuke, koju je, pored ostalog darovao rodu svome, ispisao na pesku rečice Žeravije u svom rodnom selu.

- Zahvaljujući našem kulturnom gorostasu Vuku, sačuvano je bogato naše kulturno nasleđe, koje se, nikad i ničim, ne može da ospori, omeđi ili ukine. Darovao nam je savršeno pismo, po principu jedno slova jedan glas, uz večnu poruku: - Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano.

Foto: V. Mitrić

 

- Vuk je po svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću, pored ostalog, najbolje na naš, vukovski jezik, preveo Stari zavet. Naša najučuvenija spisateljica, koja je divna dela napisala na Vukovom jeziku, Vukovom i našom ćirilicom, govorila je da čuveni Tršićanin i jedan od najznamenitijih Srba svih vremena, osetio i tako je i stvarao kroz život da je jezik krvotok naroda - dodaje Perić.

Slaveći i sećajući se slavnoga Vuka, naglašava Perić, "mislimo, zapravo o sebi, o svojim sadašnjim i budućim naraštajima".

- Ponosni smo kako se čuva srpski jezik u našoj sredini i ćirilično pismo kao i kompletno naše kulturno i nacionalno blago - veli Perić. 

Foto: V. Mitrić

 

- Ponosni smo što je naš Filip Višnjić, čuveni narodni pesnik i guslar, davno nazvan srpskim Homerom, iz Gornje Trnove, bio blizak Vukov saradnik i saborac. Drago nam je, što su naša braća iz Loznice, još dok je trajao rat, na ovim prostorima, podigli veličanstven spomenik Filipu Višnjiću u Loznici, kod stare crkve, na šancu, gde je odvijao Boj na Loznici, u Prvom srpskom ustanku, o kom je Filip pevao i guslao, a Vuk beležio. Mi danas imamo odličnu saradnju sa ustanovom kulture iz Vukovog kraja, od Centra za kulturu koji nosi njegovo ime do Obrazonog centra Vuk Karadžić u Tršiću, koji je, za društvene nauke, kao Petnica, kod Valjeva, za prirodne nauke. Tamo su vam vrata stalno otvorena, jer vlast u Srbiji i Loznici naš širom drži otvorena vrata za saradnju.

Perić je pozvao mlade da zajedno čuvaju naš jezik i naše pismo.

To su naše svetinje, kako bismo, vazda, ma gde bili i živeli znali ko smo, šta smo i odakle smo - zaključuje čelnik Ugljevika, koji je više od četvrt veka jedan od stalnih i najcenjenijih gostiju na Vukovom saboru, na svečanostima u Loznici, Tršiću, Beogradu i Tronoši, čiji je deo, pre nekoliko godina, bio predstavljen i stanovnicima Ugljevika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024