BRIGA ZA PRIMER: Savčić i Perić posetili spomen-sobu poginulim borcima Ugljevika

V. M.

30. 10. 2020. u 01:45

PREDSEDNIK Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić sastao sa načelnikom Ugljevika Vasilijem Perićem i predstavnicima lokalne Boračke u toj opštini, a potom je, sa domaćinima, posetio su spomen-sobu za 304 poginulog borca Vojske Republike Srpske koja je u završnoj fazi izgradnje.

БРИГА ЗА ПРИМЕР: Савчић и Перић посетили спомен-собу погинулим борцима Угљевика

Foto: V. Mitrić

Savčić je istakao da kada bi imao moć da uređeje odnose u Republici Srpskoj po pitanju saradnje boračke organizacije i lokalne vlasti onda bi prepisao model Ugljevika.

-U ugljevičkom Centru za kulturu spomen soba naših poginulih saboraca je našla mesto što je posebno zadovoljstvo svih nas- rekao je Savčić, koji je  izrazio zadovoljstvo stanjem u Boračkoj organizaciji Ugljevika, nivoom, sadržajem i vrstom briga koje se prema njegovim rečima poklanjaju demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih u ovoj podmajevičkoj opštini.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da su svi poginuli borci koji su dali svoje živote za opstanak srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske, najzaslužniji za slobodu srpskog naroda.

Foto: V. Mitrić

-Sigurno je da srpski narod ne bi živeo u slobodi da nije bilo onih koji su 90-ih godina na poziv rukovodstva Srpske stali u zaštitu svog naroda i zato se moramo odužiti svim poginulim borcima i njihovim potomcima rekao je Perić. - Srpski narod uspeo jer je stvorena Republika Srpska.Opština Ugljevik je učinila mnogo toga kada je u pitanju boračka populacija i njihovi potomci. Rešili smo stambena pitanja porodica poginulih boraca, invalida rata i u toku je rešavanje stambenog pitanja boraca proteklog odbrambenog rata, i uvek u skladu sa svojim mogućnostima pomažemo ovu populaciju društva- dodao je Perić.

Dužnost i obaveza je istakao je Perić, da svi budu vredniji i marljiviji,  da se pokaže više rada i truda kako bi celukupan srpski narod mogao da živi u boljim uslovima.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković rekao je da je spomen-soba posvećena poginulim borcima i svima koji su bili pripadnici Prve majevičke brigade VRS.

-Ovde se nalaze slike poginulih boraca, eksponati oružja koji su pripadnici naše brigade zarobili od neprijatelja, te ratne fotografije, ali i novinski članci koje je Prva majevička brigada izdavala a to je „Glas Srpske“, „Štit“ - rekao je Marinković.

Foto: V. Mitrić

On je dodao da je iz opštine Ugljevik  poginulo 301 poginulih borca a u spomen sobi je 304 imena, jer su se dve porodice poginulih boraca doselile u ovu opštinu ,pa se  u spomen-sobi nalazi i slika pilota Vojske Srbije Zorana Radosavljevića koji je poginuo braneći svoju zemlju od NATO agresora 1999 godine iznad teritorije opštine Ugljevik.

Nakon podete spomen-sobi Savčić i Perić posetili su i spomnik u izgradnji poginulim borcima koje će biti izgrađen u porti hrama Svetih Vrača Kozme i Damjana u ugljevičkoj mesnoj zajednici Sjver.

Spomen-soba poginulim borcima Ugljevika planirana je da se osvešta i otvori u okviru slavskim svečanosti opštine Ugljevik ali zbog epidemije korona virusa odložena je za drugu priliku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)