KOŠTA I ISKLJUČENJE GREJANJA: Komunalno preduzeće "Gradska toplana" u Doboju ponovo pod pretnjom kazne

Lj. ĐURIĆ

22. 10. 2020. u 08:40

I PORED kazni koju su prošle godine platili zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu isporuke toplotne energije "Gradska toplana" i Grad Doboj kao njen osnivač, ponovo rizikuju da budu kažnjeni nastavkom prakse naplaćivanja neugovorenih usluga.

КОШТА И ИСКЉУЧЕЊЕ ГРЕЈАЊА: Комунално предузеће Градска топлана у Добоју поново под претњом казне

Foto Lj. Đ.

Tako tvrde u Udruženju za zaštitu potrošača "Don", kojima su se isključeni potrošači iz sistema daljinskog grejanja, umesto ranijih distributivnih troškova, sada naplaćuju drugu dodatnu uslugu.

- Potrošači nam se javljaju da im "Toplana" dostavlja račune za troškove isključenja na godišnjem nivou u iznosu od 58,50 maraka, iako im je Konkurencijsko veće u martu prošle godine naložilo da usklade svoja akta zbog kojih su kažnjeni, i prekinu sa nametanjem dodatnih usluga i zloupotrebom dominacije na tržištu - kaže predsednica "Dona" Murisa Marić.

NOVI PRIKLjUČAK KOŠTA!

IZ "Toplane" se još nisu zvanično oglašavali povodom ovih pritužbi potrošača i upozorenja za prijavu od strane "Dona", ali su nezvanične informacije da je njihov stav kako su njihovi računi zapravo opravdani.

- Računi se izdaju za obnovu isključenja za tekuću grejnu sezonu, odnosno naši monteri kontrolišu da li je bilo skidanja plombi i ponovnog priključivanja na mrežu, a ta naša usluga ima svoju cenu - saznaje naš list u "Toplani".

Iz ovog udruženja tvrde da će im, ukoliko ne prekinu sa ovom praksom, uslediti nova prijava i kazne. A, podsetimo, Konkurencijsko veće BiH, upravo nakon prijave ovog udruženja, kaznilo je prošle godine "Gradsku toplanu" sa 7.315 maraka zbog toga što je privremeno isključenim korisnicima gradskog grejanja zaračunavala i naplaćivala distributivne troškove.

Prema rešenju o kažnjavanju, "Toplani" je stavljeno na teret da je zloupotrebila dominantan položaj na tržištu toplotne energije u Doboju, tako što isključnim iz toplifikacionog sistema uslovljava da plate uslugu koju im nije izvršila.

Višestruka veća kazna odrezana je Gradu Doboju, koji je i doneo propise sa nametanjem plaćanja usluga koje nisu ugovorene između korisnika i preduzeća. Za kršenje Zakona o konkurenciji Grad je kažnjen čak sa 60.750 maraka.

Na ove odluke kažnjeni su uložili žalbe, ali su one odbijene. Ono što je u svemu ovome loše je što se kazna plaća iz gradskog budžeta, odnosno praktično od potrošača, kao poreskih obveznika. Kako se to ne bi ponovilo, iz Udruženja "Don" su pozvali gradske vlasti da nateraju "Toplanu" da postupi po rešenju Konkurencijskog veća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta