DODIK I VIŠKOVIĆ U GOSTIMA: Zajedničkim snagama do održivosti Banje Dvorovi

V.M.

20. 10. 2020. u 00:20

ДОДИК И ВИШКОВИЋ  У ГОСТИМА: Заједничким снагама до одрживости Бање Дворови

Foto: V.Mitrić

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić sastali su se sa menadžmentom Banje Dvorovi i poručili da će do Nove godine biti uspostavljena nova vlasnička struktura u ovoj javnoj ustanovi, što će biti prvi korak ka jačanju banje, njenih kapaciteta i pravilnom korišćenju turističkog potencijala.

Dodik je istakao da će Banja Dvorovi zadržati status javne ustanove, ali da će većinsko vlasništvo ,verovatno, imati Vlada Republike Srpske.

- Banja će ostati javna ustanova, jer smatramo da resurs koji ima, a to je geotermalna voda, pripada svim građanima. Situacija sa virusom korona pokazala je da su se privatni hoteli našli u mnogo težoj situaciji od onih koji su u vlasništvu države, ali ovde prvenstveno treba da r ešimo veliki dug koji je ostavilo prethodno rukovodstvo i da dođemo do načina dugoročnog finansiranja - poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Gradonačelnik Mićić smatra da je dolazak Dodika i g Viškovića „ohrabrujući znak za Banju Dvorovi i da je izgledno stavljanje u funkciju svih banjskih kapaciteta“.

Foto: V.Mitrić

- Ovaj kompleks može da ima 400 ležaja, a lekovita voda stalne temperature 75 stepeni Celzijusovih nešto je čime ne može da se pohvali mnogo lokalnih zajednica. Dogovorili smo jedan oblik zajedničkog investiranja Grada i Vlade Republike Srpske, što će rezultirati završetkom izgradnje zatvorenog bazena, ali i hotela. Sve to doneće u Semberiju i najmanje stotinu novih radnih mesta, a banji ćemo vratiti status turističkog bisera Semberije - rekao je prvi čovek Bijeljine.

Prema rečima predsjednika Vlade Srpske Radovana Viškovića, jedino su još Banja Dvorovi i Višegradska banja u potpunom vlasništvu lokalnih zajednica.

- Banja Dvorovi do sada nije bila u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srpske i to će se uskoro promeniti. Prirodni resurs koji posedujemo moramo da stavimo u funkciju i da od njega imaju korist i Bijeljina i Srpska - istakao je Višković.

Direktor Banje Milorad Zekić naglasio je da ova ustanova beleži oko tri miliona maraka dugova, a da je za njeno osavremenjavanje i normalno funkcionisanje potrebno uložiti oko 15 miliona KM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)