SEĆANJE NA BRANKA ĆOPIĆA: U selu Hašani manifestacija u čast velikana pisane reči

S.M.

12. 10. 2020. u 18:09

U SPOMEN-ŠKOLI u Hašanima, rodnom mestu velikog srpskog i jugoslovenskog književnika Branka Ćopića danas je prigodnim programom obeležena manifestacija "Ćopićevim stazama detinjstva".

СЕЋАЊЕ НА БРАНКА ЋОПИЋА: У селу Хашани манифестација у част великана писане речи

Foto: Srna

Manifestaciju su obeležili predstavnici Fondacije "Branko Ćopić" Banjaluka, Zavičajnog društva "Branko Ćopić" Hašani i opštine Krupa na Uni.

Predsednik Fondacije "Branko Ćopić" Svetozar Ličina istakao je da slavni srpski pisac Branko Ćopić neće biti zaboravljen, da su likovi iz njegovih dela i poseban način na koji je pisao najbolja garancija da će Ćopićevi romani, pripovetke i pesme biti interesantne i budućim naraštajima.

-Branko je od zavičajnog postao nacionalni, pa svetski pisac. Njegujemo sećanje na njega čitajući njegova dela, istakao je Ličina.

Ličina kaže da je Fondacija "Branko Ćopić" osnovana 1986. godine s ciljem njegovanja sećanja na velikana pisane reči.

Foto: Srna

-Prvi predsednik bio je književnik Mladen Oljača. Svake godine organizujemo književne večeri i posete školama koje nosi Ćopićevo ime. Samostalno ili sa nekim od izdavača objavljujemo Ćopićeva dela, naveo je on.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je da je današnji praznik Miholjdan, slava Ćopića. -U organizaciji Udruženja “Scena” Novi Grad, uz podršku Ministarstva prosvete i kulture, imali smo prigodan program u Hašanima. Manifestacije su skromne zbog korone ali želimo sačuvati tradiciju i pokazati da nam je stalo do Branka Ćopića, dodao je Kljajić.

U Hašanima je danas bio i književnik Ranko Pavlović, a prigodan program posvećen Branku Ćopiću pripremili su učenici Osnovne škole "Branko Ćopić".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna