U SUDU BIH SUĐENJE GENERALU MILOMIRU SAVČIĆU: Izjave svedoka odudaraju od onoga što je rekao tokom istrage

S.M.

12. 10. 2020. u 15:26

ADVOKAT Miodrag Stojanović je, nakon suđenja generalu Milomiru Savčiću za, kako je navedeno u optužnici, pomaganje u ratnom zločinu 1995. u Srebrenici, rekao da smatra da je odbrana tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja uvjerila Sudsko veće da svedok pokušava da se prilagodi potrebama Tužilaštva i tako iznese stvari koje nisu znatno menjale bilo šta u kontekstu odbrane, ali bitno odudaraju od onoga što je rekao tokom istrage.

У СУДУ БИХ СУЂЕЊЕ ГЕНЕРАЛУ МИЛОМИРУ САВЧИЋУ: Iзјаве сведока одударају од онога што је рекао током истраге

Foto: detektor.ba

Stojanović je naveo da je danas očekivao kontekstualnog svedoka koji ne bi trebao da ima bilo kakve veze sa jedinicom kojom je komandovao general Savčić.

včićev branilac je rekao novinarima da je svedok, menjajući ili dopunjavajući svoju izjavu koju je dao Tužilaštvu BiH 2008. godine, u jedom trenutku spomenuo da je mogao da vidi stadion u Novoj Kasabi i događanja oko njega, koji je relevantan za ovaj postupak.

On je posebno ukazao na izjavu svedoka tokom direktnog ispitivanja tužioca Predraga Tomića, kada je rekao da je sa mesta gde se nalazio mogao da vidi kuću na raskršću u Konjević Polju i benzinsku pumpu.

-Kada mu je odbrana predočila da benzinska pumpa 1995. godine nije postojala, svedok je rekao da više nije siguran šta je vidio. To je jedan od elemenata koji su me uverili da je Sudsko veće moglo da dobije predstavu o kvalitetu ovog svedočenja, naglasio je Stojanović.

Na suđenju generalu Milomiru Savčiću svedok Tužilaštva Dževad Ibrahimović rekao je da nikada nije čuo za ime Milomir Savčić, niti da zna jedinicu i vojnike koje je vidio duž putne komunikacije Nova Kasaba - Konjević Polje.

Sud BiH potvrdio je 13. januara optužnicu protiv nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomira Savčića koju je 31. decembra prošle godine podiglo Tužilaštvo BiH zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.  Suđenje će biti nastavljeno 26. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!