GRADSKA UPRAVA U BIJELjINI: Brane Semberiju od voda

V. Mitrić

18. 09. 2020. u 15:32

ГРАДСКА УПРАВА У БИЈЕЉИНИ: Бране Семберију од вода

Foto: V. Mitrić

RADOVI na rekonstrukciji Majevičkog obodnog kanala (MOK) i kanala Glogovac odvijaju se prema planu i trebalo bi da budu završeni do kraja godine, nakon čega će gradska zona biti u potpunosti zaštićena od velikih voda kakve su 2014. godine pogodile Semberiju, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Mićić je prilikom obilaska radova na mestu gde se kanal Glogovac jednim delom račva prema gradu, a drugim uliva u MOK, istakao da će rekonstrukcija ova dva kanala koštati 6,4 miliona konvertibilnih maraka, a da je Gradska uprava izdvojila 320.000 KM za eksproprijaciju zemljišta i druge aktivnosti.

Foto: V. Mitrić

- Reč je o uređenju dva kilometra kanala Glogovac i 11 kilometara MOK-a, gde se radi na proširenju i produbljenju korita i građenju desne obale, odnosno nasipa. Na mestu na kojem se trenutno nalazimo omogućeno je da deo vode otiče u Dašnicu, a deo u Majevički obodni kanal, čime je sprečeno ponavljanje scenarija iz 2014. godine kada je u gradu bilo poplavljeno više od 3.000 stambenih objekata – naglasio je Mićić, koji  podsetio da su završeni regulacija korita reke Janje i sanacija savskog nasipa, da je pri kraju uređenje dela kanala Dašnica koji prolazi kroz gradsko jezgro, kao i da se nastavljaju aktivnosti na izgradnji drinskog nasipa.

Foto: V. Mitrić

U Novom Selu, Crnjelovu i Batkoviću investirano je i u izgradnju sistema za navodnjavanje.

- Generalno gledano, od 2010. godine u izgradnju vodoprivrednih objekata i zaštitu od poplava u Semberiji uloženo je više od 30 miliona KM – zaključio je gradonačelnik Bijeljine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)