POSVEĆENO ZA KATEDROM: Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije tri godine na tronu

V. Mitrić

17. 09. 2020. u 18:06

NA današnji dan se navršava tri godine arhipastirskog sveštenosluženja, upravljanja i poučavanja Crkve u Episkopiji zvorničko-tuzlanskoj pod rukovpdstvom episkopa Fotija.

ПОСВЕЋЕНО ЗА КАТЕДРОМ: Епископ зворничко-тузлански Фотије три године на трону

Foto: Eparhija Zvorničko-tuzlanska

U ove tri godine episkop Fotije je predvodio evharistijska sabranja u brojnim hramovima episkopije i sa prezviterima, đakonima i narodom Gospodnjim obrazovao Crkvu i projavljivao carstvo, čija ikona ona jeste.

- U svojim besedama je izgrađivao Crkvu saopštavajući pobedu nad nepostojanjem u vaskrsenju njenog Gospoda, pozivajući nas da uzmemo učešće u tom trijumfu kroz blagodarenje u liturgiji crkve i borbi protiv sopstvenog samoljublja u podvigu kao izrazu ljubavi - kažu u eparhiji.

- Načalstvujući Crkvom u Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj , episkop Fotije je osnovao Izdavačku kuću "Sinaj" i Dobrotoljubivo udruženje Bogorodice trojeručice. njihovo osnivanje znakovito ukazuje na prioritete njegovog delanja.

Episkop Fotije je pisao duhovne pjesme od kojih se izdvojaju dela dve persničje zbirke a to su -  ''Pesma Osmom danu'' i ''Večnost mi treba''.

Poseban događaj izdavačke delatnosti Eparhije zvorničko-tuzlanse je publikovanje Monografije o dvadeset godina episkopske službe Vladike Fotija, a koju je priredilo sestrinstvo manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Kada je reč o Dobrotoljubivom udruženju Bogorodice Trojeručice, Eparhije zvorničko-tizlanska je u liku episkopa Fotija odlučila da sledi jedini etos kojim Crkva jeste Crkva: etos u kojem je patnja drugog moja patnja i u kojem nije izvodljivo okrenuti lice od stradajućeg brata, a ostati u zagrljaju Gospodnjem.

Episkop Fotije je učinio velika pregnuća u svom dosadašnjem upravljanju Eparhijom zvorničko-tizlanskom koja  nisu zanemarljiva, posebno u kontekstu aktuelne pandemije virusa Kovid-19, koja je donela mnoga pitanja na koja bogoslovlje i praksa Crkve i dalje traže bogodostojne odgovore -napominju iz eparhije.

- Episkop Fotije, svojim sveštenosluženjima i poukama, kao i intervjuima u elektronskim i štampanim medijima nije dozvolio da povereno mu slovesno stado potone u bezdan beznadežnosti i zahtevima ovoga sveta, koji ne zna da su zdravlje i bolest, život i smrt, vreme i večnost u ruci Gospodnjoj. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave