DVOSTRUKI ARŠINI U PREDSEDNIŠTVU BiH: Dodik ukazao na licemerje - odbili da odaju počast Momčilu Krajišniku

S. M.

17. 09. 2020. u 18:03

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su ostala dva člana Predsjedništva odbila da se na početku današnje sednice oda počast Momčilu Krajišniku, prvom srpskom članu Predsedništva izabranom nakon građanskog rata u BiH, što pokazuje kakvi su odnosi i u ovoj instituciji i u samoj BiH.

ДВОСТРУКИ АРШИНИ У ПРЕДСЕДНИШТВУ БиХ: Додик указао на лицемерје - одбили да одају почаст Момчилу Крајишнику

Foto: SRNA

Dodik je podsetio da je Momčilo Krajišnik prvi srpski član Predsedništva koji je na tu funkciju izabran nakon građanskog rata u BiH, čovek koji je prihvatio da učestvuje u demokratskim izborima i dao legitimitet novoj strukturi BiH i kao takav učestvovao u formiranju i radu tročlanog Predsedništva.

- Bilo je logično to učiniti jer se to i ranije činilo - kada je umro Alija Izetbegović održane su sve te ceremonijalne stvari. Čak je tadašnji ministar inostranih poslova Mladen Ivanić naložio diplomatsko-konzularnim predstavništvima da otvore knjige žalosti širom sveta, napomenuo je Dodik u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu, ističući da Alija Izetbegović, kako je to rekao i bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, samo zbog toga što je umro nije otišao u Hag.

Dodik je ocenio da se i na ovom pitanju vide dvostruki aršini i da ni sama BiH nije spremna da članu prvog posleratnog Predsedništva oda počast nakon njegove smrti.

- To baca svetlo na odnose i u Predsedništvu i u samoj BiH, rekao je Dodik i dodao da će, ukoliko ova praksa ne bude prekinuta, dati nalog šefovima konzularnih predstavništava da širom sveta otvore knjigu žalosti povodom smrti Krajišnika i da se na taj način oda priznanje čoveku koji je bio prvi srpski član kolektivnog Predsedništva BiH nakon građanskog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja