MILORAD DODIK NAKON SEDNICE PREDSEDNIŠTVA BIH: Kosovo ne može biti priznato

S. M.

17. 09. 2020. u 16:38

MILORAD Dodik, srpski član Predsdništva BiH, rekao je da će pokrenuti pitanje vitalnog interesa na predlog odluke o priznanju samoproglašenog Kosova.

МИЛОРАД ДОДИК НАКОН СЕДНИЦЕ ПРЕДСЕДНИШТВА БИХ: Косово не може бити признато

Foto: Avaz

On je potvrdio da na vanrednoj sednici Predsedništva BiH nije usvojen predlog odluke o priznanju  BiH samoproglašenog Kosova jer je on bio protiv toga. Naveo je da će se o ovom pitanju izasniti Narodna skupština Republike Srpske.

-Dalja procedura ide tako što će se na sledećoj redovnoj sednici staviti kao obavezna i o njoj će se odlučivati. Ali to nije konačna odluka, ako ja pokrenem, a hoću, pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o tome NS RS odlučuje. Kosovo ne može bude priznato, RS ne može da prihvati da se različita praksa primenjuje. Što se tiče KiM, Predsedništvo je odlučilo u da se u ovoj fazi podrži nezavisnost KiM, a to nije konačna odluka, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je na današnjoj sednici Predsedništva tražio premeštanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim jer je to dokaz prijateljstva prema jednoj prijateljskoj zemlji kao što je Izrael.

Foto: Avaz

- Smatram da trebamo podržati te napore - rekao je Dodik.

Podsećamo da danas nije postignut dogovor o premeštanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, Dodik je to podržao, dok su Željko Komšić i Šefik Džaferović bili protiv.

Govoreći o svojoj poseti Zagrebu, Dodik je istakao da nema ništa protiv da se Džaferović i Komšić sastaju i razgovaraju s bilo kim, kao što su, kako je rekao, i ranije radili.

- To su radili ranije. Niko nije pravio problem od toga. Nema potrebe da reagujem na njihove ocene - rekao je Dodik i podsetio da je "Džaferović bez odluke Predsedništva imao sastanke u Kanadi i da je Komšić putovao u Makedoniju".

Dodik je rekao da je sednici Predsedništva razgovarano o tačkma koje su vezane za kovid pandemiju i na zaključke od ranije. Rekao je da se pandemija ne stišava i zadržava se na jednom nivou, da je neizvesno kako će se razvijati tokom zime.

Dodao je da se BiH priključila globalnoj alijansi za nabavku vakcina, ali da se još ne zna kojih vakcina.

- To ne podrazumeva zabranu da se vakcine ne nabavljaju iz drugih subjekata, nabavka je u nadležnosti entiteta i kantona, rekao je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)