OBELEŽAVANJE DANA SRPSKOG JEDINSTVA U BANJALUCI: Sastanak kod predsednice RS Željke Cvijanović

S. M.

15. 09. 2020. u 19:43

IZASLANIK predsednika Srbije Alksandar Vulin uručio je danas predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović replike ratnih zastava ispred Palate Republike, povodom Dana srpskog jedinstva.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА У БАЊАЛУЦИ: Састанак код председнице РС Жељке Цвијановић

RTRS

Cvijanović i Vulin su u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Srpske Radovana Viškovića prethodno u Palati Republike razgovarali povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je nakon sastanka povodom Dana srpskog jedinstva da će srpski narod vekovima proslavljati ovaj praznik.

- Namera je da ovo činimo godinama, decenijama i vekovima. Ovaj dan da slavimo i da pamtimo. To je dan kada je stradalnička vojska na Solunskom frontu prošla golgotu, i oslobodila sve ove narode na Balkanu, između ostaloga i Banjaluku,rekao je Dodik

Naglasio je da ništa prirodnije nema nego za jedan narod da ima svoje pravo na državu.

- To danas znači teritoriju, narod i efektivnu vlast. Srpski narod danas ima dvije države, i to nam nikada niko ne može oduzeti. Mi nismo nikakvi "bosanski Srbi", već samo Srbi. Nemojte nas ponižavati i samo takvi možemo učestvovati u bilo kavom dijalogu i nikako drugačije - istakao je Dodik.

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandar Vulin uručio je povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave predsednici Republike Srpske replike ratnih zastava ispred Palate Republike.

- Još pre nekoliko godina na inicijativu predsednika Vučića i Dodika počeli smo da obeležavamo zajedničke važne datume. Srbi s druge strane Drine, ili ma gde živeli, bliže su jedni drugima nego ikada. Brinemo jedni o drugima, vodimo računa. Nikada više nećemo biti sami, kakve god nas nesreće budu pogađale. Nikada više Srbija neće okrenuti glavu Srpskoj. U to nemojte sumnjati - poručio je Vulin.

On je istakao da Srbima više niko ne može da zabrani da budu jedinstven politički narod.

- Ne živimo u istoj državi, jer tako žele politički moćnici, ali nećemo se stiditi najvažnijih nacionalnih tema. Ponosan sam što sam ovdje u Banjaluci. Svim Srbima čestitam ovaj praznik, što vidim sve nas zajedno u boljoj i lepšoj budućnosti - naglasio je Vulin.

Vulin je u ime predsednika Srbije svim Srbima čestitao Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave.

Da večno žive Republika Srpska i Srbija, i praznuju i da otvoreno pogledaju sve ono što ih čeka u budućnosti, poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ove zastave se nalaze u srcu našeg naroda, naših građana, naglasila je predsednica Srpske.

- Tako i počinjemo ovu manifestaciju, jer ovo je veliki događaj za Srpsku i Srbiju, ali nikada na štetu drugih. Sigurni smo u podršku koju smo imali i imaćemo u budućnosti. Radujemo se budućim uspesima - istakla je Cvijanović.

Ona je zahvalila vlastima Srbije na uručenju 130 replika vojnih zastava, koje će poslužiti prilikom obeležavanja važnih datuma za Srpsku.

- Važno je da poštujemo ono što je bitno u našoj istoriji, da znamo što je naša tradicija i identitet a to su jedinstvo, sloboda i zastava koji nas identifikuju - rekla je Cvijanović.

DONACIJA VREDNA 100.000 KM

Vulin je uručio 130 kopija vojnih zastava jedinica Vojske Republike Srpske i 130 mesinganih koplja sa postoljem.

Zastava se nalazi na mesinganom koplju sa postoljem, pored zastavnog polja (zastava Republike Srpske – trobojka) koje je bordirano zlatnim resama, sadrži i tri lente u tri boje. Na crvenoj lenti se nalazi grb Republike Srpske iz tog perioda i natpis Republika Srpska, na plavoj lenti se nalazi amblem VRS i natpis VRS, a na svakoj od 130 belih lenti se nalazi natpis jedne od 130 jedinica VRS.Reč je o poklonu Ministarstva odbrane Srbije – Vojni muzej Srbije ustupa zastave Muzeju Republike Srpske za potrebe izlaganja prilikom obeležavanja važnih istorijskih datuma i državnih praznika u Srpskoj.

Vrednost ove donacije je veća od 100.000 KM, a zastave će biti deponovane u Muzeju Srpske s planom da se ponovo prikažu u svečanom defileu povodom Dana Republike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri