OBELEŽAVANjE DANA SRPSKOG JEDINSTVA U BANjALUCI: Sastanak kod predsednice RS Željke Cvijanović

S. M.

15. 09. 2020. u 19:43

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА У БАЊАЛУЦИ: Састанак код председнице РС Жељке Цвијановић

RTRS

IZASLANIK predsednika Srbije Alksandar Vulin uručio je danas predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović replike ratnih zastava ispred Palate Republike, povodom Dana srpskog jedinstva.

Cvijanović i Vulin su u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Srpske Radovana Viškovića prethodno u Palati Republike razgovarali povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je nakon sastanka povodom Dana srpskog jedinstva da će srpski narod vekovima proslavljati ovaj praznik.

- Namera je da ovo činimo godinama, decenijama i vekovima. Ovaj dan da slavimo i da pamtimo. To je dan kada je stradalnička vojska na Solunskom frontu prošla golgotu, i oslobodila sve ove narode na Balkanu, između ostaloga i Banjaluku,rekao je Dodik

Naglasio je da ništa prirodnije nema nego za jedan narod da ima svoje pravo na državu.

- To danas znači teritoriju, narod i efektivnu vlast. Srpski narod danas ima dvije države, i to nam nikada niko ne može oduzeti. Mi nismo nikakvi "bosanski Srbi", već samo Srbi. Nemojte nas ponižavati i samo takvi možemo učestvovati u bilo kavom dijalogu i nikako drugačije - istakao je Dodik.

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandar Vulin uručio je povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave predsednici Republike Srpske replike ratnih zastava ispred Palate Republike.

- Još pre nekoliko godina na inicijativu predsednika Vučića i Dodika počeli smo da obeležavamo zajedničke važne datume. Srbi s druge strane Drine, ili ma gde živeli, bliže su jedni drugima nego ikada. Brinemo jedni o drugima, vodimo računa. Nikada više nećemo biti sami, kakve god nas nesreće budu pogađale. Nikada više Srbija neće okrenuti glavu Srpskoj. U to nemojte sumnjati - poručio je Vulin.

On je istakao da Srbima više niko ne može da zabrani da budu jedinstven politički narod.

- Ne živimo u istoj državi, jer tako žele politički moćnici, ali nećemo se stiditi najvažnijih nacionalnih tema. Ponosan sam što sam ovdje u Banjaluci. Svim Srbima čestitam ovaj praznik, što vidim sve nas zajedno u boljoj i lepšoj budućnosti - naglasio je Vulin.

Vulin je u ime predsednika Srbije svim Srbima čestitao Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave.

Da večno žive Republika Srpska i Srbija, i praznuju i da otvoreno pogledaju sve ono što ih čeka u budućnosti, poručila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ove zastave se nalaze u srcu našeg naroda, naših građana, naglasila je predsednica Srpske.

- Tako i počinjemo ovu manifestaciju, jer ovo je veliki događaj za Srpsku i Srbiju, ali nikada na štetu drugih. Sigurni smo u podršku koju smo imali i imaćemo u budućnosti. Radujemo se budućim uspesima - istakla je Cvijanović.

Ona je zahvalila vlastima Srbije na uručenju 130 replika vojnih zastava, koje će poslužiti prilikom obeležavanja važnih datuma za Srpsku.

- Važno je da poštujemo ono što je bitno u našoj istoriji, da znamo što je naša tradicija i identitet a to su jedinstvo, sloboda i zastava koji nas identifikuju - rekla je Cvijanović.

DONACIJA VREDNA 100.000 KM

Vulin je uručio 130 kopija vojnih zastava jedinica Vojske Republike Srpske i 130 mesinganih koplja sa postoljem.

Zastava se nalazi na mesinganom koplju sa postoljem, pored zastavnog polja (zastava Republike Srpske – trobojka) koje je bordirano zlatnim resama, sadrži i tri lente u tri boje. Na crvenoj lenti se nalazi grb Republike Srpske iz tog perioda i natpis Republika Srpska, na plavoj lenti se nalazi amblem VRS i natpis VRS, a na svakoj od 130 belih lenti se nalazi natpis jedne od 130 jedinica VRS.Reč je o poklonu Ministarstva odbrane Srbije – Vojni muzej Srbije ustupa zastave Muzeju Republike Srpske za potrebe izlaganja prilikom obeležavanja važnih istorijskih datuma i državnih praznika u Srpskoj.

Vrednost ove donacije je veća od 100.000 KM, a zastave će biti deponovane u Muzeju Srpske s planom da se ponovo prikažu u svečanom defileu povodom Dana Republike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)