AKCIJA "FALKUŠA" ZA PAD BALKANSKOG KARTELA: MUP Srpske učestvovao u filmskoj zapleni tone kokaina u Španiji! (VIDEO)

O. M.

12. 09. 2020. u 12:49

U MEĐUNARODNOJ akciji "Falkuša" španska Civilna garda zaplenila je oko tonu kokaina, vrednog više od 40 miliona evra, koju su pronašli na hrvatskoj jedrilici, čiju su posadu činila tri hrvatska državljanina

АКЦИЈА ФАЛКУША ЗА ПАД БАЛКАНСКОГ КАРТЕЛА: МУП Српске учествовао у филмској заплени тоне кокаина у Шпанији! (ВИДЕО)

Foto: Primtscreen

Akcija je sprovedena 8. septembra na Kanarskim ostrvima, a značajan doprinos u otkrivanju droge dao je MUP Republike Srpske koji je aktivno bio uključen u istragu.

Istragu je incirala hrvatska policija, koja je od početka godine na tome sarađivala sa francuskom carinom i španskom civilnom gardom.

- Akcija je usmerena prema kriminalnim ćelijama unutar balkanskog kartela koje su se specijalizovale za pružanje "usluga" krijumčarenja većih količina droge, uglavnom kokaina, putem jedrilica i jahti - navode u MUP RS.

Akciju su podržali Europol, američka DEA, britanski NCA, holandska policija i MUP Republike Srpske. U relaizaciju se krenulo 8. septembra kada he specijalni tim španske Civilne garde u međunarodnim vodama, uz odobrenje nadležnih organa Hrvatske, presreo i ukrcao se na jedrilicu, koja je plovila pod hrvatskom zastavom. Jedrilica je usidrena na Kanarska ostrva i u pretresu je pronađeno oko 980 kilograma kokaina, koji je trebao biti prokrijumčaren za evropsko narko tržište.

- Koordinisano sa hapšenjem hrvatskih državljana i pretresom broda na Kanarima, započele su i pretresi na tri adrese u Hrvatskoj kojima je pronađeno i oduzeto više računara i mobilnih telefona - saopštio je MUP Hrvatske.

Naglašavaju da se i sada, kao i ranije u brojnim slučajevima, pokazalo da otvorena međunarodna policijska i agencijska saradnja u realnom vremenu nema alternativne u borbi organizovanih kriminalnih grupa kao što je "Balkanski kartel".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024