IZBORNI INŽENJERING U NAJAVI: Za novembarske lokalne izbore u Bosni i Hercegovini znatno uvećan broj glasača putem pošte

S. M.

12. 09. 2020. u 12:25

SVAKI izbori u BiH imaju mrlju zvanu glasovi iz inostranstva.

ИЗБОРНИ ИНЖЕЊЕРИНГ У НАЈАВИ: За новембарске локалне изборе у Босни и Херцеговини знатно увећан број гласача путем поште

Ilustracija

Koliko je vreća stiglo i da li su ti ljudi zaista glasali ili ih je neko zloupotrebio, samo su neka od pitanja koja se konstantno postavljaju nakon što se prebroje glasovi. Na ovogodišnjim lokalnim izborima, prema zvaničnim informacijama, za glasanje putem pošte prijavilo se više od 120.000 ljudi, što je skoro 50.000 više nego za prethodne izbore održane 2018. godine.

Nenad Stevandić, predsednik Ujedinjene Srpske, kaže da treba biti oprezan sa ovim brojem glasova iz inostranstva jer oni mogu biti prevaga za veće centre poput Banjaluke, Prijedora, Zvornika, Bijeljine, a pogotovo za Srebrenicu.

- Već godinama bošnjačka politika pokušava da preko glasova iz inostranstva pobedi u Srebrenici i taj broj glasova se konstantno povećava. Sve što ima veze sa glasovama iz inostranstva treba da bude sa tri upitnika - ističe Stevandić.

Iz SNSD kažu da bošnjačka dijaspora, zajedno sa Islamskom verskom zajednicom, radi na alarmiranju glasača iz dijaspore.

Vehif Šehić, bivši predsednik Centralne izborne komisije, kaže da je bilo slučajeva da se s jedne adrese prijavi po 100 ili 200 birača za glasanje putem pošte.

Parlament BiH

MOGUĆNOST ZLOUPOTREBE

PUTEM pošte postoji mogućnost zloupotrebe. Na prošlim izborima imali ste lokalnu zajednicu gde nije prihvaćena registracija oko 5.000 birača. Neprihvatljiv je ovako veliki broj birača koji su se izjasnili da glasaju putem pošte, a radi se o lokalnim izborima, za koje inače vlada manji interes kada su glasači iz inostranstva u pitanju, rekao je Vehid Šehić.

Poznato je, dodaje, da emisari političkih partija putuju svetom gde ima mnogo naših izbeglica i koristeći klubove iseljenika i verske zajednice pozivaju građane da se registruju za glasanje putem pošte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije