STOP MEŠANJU STRANACA U IZBORE U BiH! Srpska neće dopustiti sarajevu da ubaci američku agenciju da nadgleda izbore

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 08. 2020. u 20:44

ŽELjKO Komšić i Šefik Džaferović, hrvatski i bošnjački član Predsedništva BiH pokušali su na poslednjoj sednici da provuku potpisivanje memoranduma o saradnji Centralne izborne komisije (CIK) BiH i američke agencije za izborne procese.

СТОП МЕШАЊУ СТРАНАЦА У ИЗБОРЕ У БиХ! Српска неће допустити сарајеву да убаци америчку агенцију да надгледа изборе

Sa jednog od izbornih mesta u Srpskoj / Foto D. Pozderović

To je stopirao srpski član PBiH Milorad Dodik, potezanjem pitanja vitalnog nacionalnog interesa RS, a najavio i izjašnjavanje Narodne skupštine Srpske na tu temu.

Sporni memoradnum Dodik je dostavio parlamentarnim strankama u RS. Dok stranke vladajuće koalicije kažu da je memorandum loš po interese Srpske, iz SDS, najjače opozicione stranke RS, ističu da ne vide ništa sporno da američka organizacija bude deo izbornog procesa u BiH.

- Tim memorandumom omogućava se američkoj agenciji da se u BiH bave pitanjima biračkih spiskova, i mnogim drugim pitanjima sa čim nisam saglasan, jer je to pitanje koje zadire u suverenitet izbornog procesa, omogućava da stranci ulaze u taj proces i da ga kontrolišu, imajući u vidu da je predviđen niz tačaka u kojima se oni angažuju - poručio je Dodik.

On je rekao da će biti pokrenut vitalni entitetski interes jer je reč o osetljivom pitanju, i istakao da će tražiti od političkih partija u NS RS da dostave svoje mišljenje.

Tim memorandumom se američkoj agenciji omogućava da se navodno bavi sajber bezbednošću izbornog procesa, finansiranjem političkih partija, biračkim spiskovima, što je, kako je istakao Dodik, teško prihvatiti.

Radovan Višković, predsednik Vlade RS, ocenio je da je na sceni skriveni scenario rušenja suvereniteta BiH putem nelegalne CIK i predstojećih lokalnih izbora u BiH.

- Da bi se srušilo i ovo malo suvereniteta u BiH, sada se koriste lokalni izbori i nelegalna CIK BiH. Pozivam sve one koji to rade da prestanu sa tim, jer će to biti veliko zlo za sve njene građane - i za Srbe i Hrvate i Bošnjake. Biračko pravo najveće je demokratsko pravo u svetu, koje podrazumeva mogućnost da birate ili da budete izabrani na određenu poziciju u društvu, odnosno da izbori proteknu u fer i demokratskoj atmosferi u kojoj građani mogu slobodno da izaberu vlast koju žele - poručuje Višković.

Darko Banjac, generalni sekretar DNS, kaže da linija Džaferović - Komšić nastavlja da radi protiv RS, a sad pokušava i da uplete američku agenciju da drži slovo o demokratiji građanima BiH.

- Možda je bolje da Komšić i Džaferović predlože SAD da pošalju svoju agenciju da nadgleda, finansira i kontroliše izborni proces u SDA, pa da vidimo kakav će odgovor dobiti - kaže Banjac.

PERJANICA DEMOKRATA!

AMERIČKA agencija koja bi došla u BiH je Međunarodna fondacija za izborne sisteme (IFES). Ona je, inače, povezana sa Demokratskom partijom i Nacionalnim demokratskim institutom (NDI).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)