KORONA VREBA ĐAKE U PREVOZU: Pandemija donela glavobolju u RS pred početak nove školske godine

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 08. 2020. u 07:05

POČETAK nastave za osnovce i srednjoškolce zakazan za 1. septembar u Republici Srpskoj doneo je mnogo pitanja na koja nadležne institucije moraju što pre da daju odgovor.

КОРОНА ВРЕБА ЂАКЕ У ПРЕВОЗУ: Пандемија донела главобољу у РС пред почетак нове школске године

Foto Nezavisne

Iako je skoro sve poznato za način oderžavanja nastave u osnovnim školama, za oko 37.000 srednjoškolaca ima još nekoliko stvari koje se rešavaju u hodu.

To su, pre svega, pitanja prevoza đaka i dužine časova u školama sa više od 1.000 učenika.

Iz institucija RS za "Novosti" kažu da u Srpskoj od ukupno 93 srednje škole u njih oko 20 ima više od hiljadu đaka. Preporuka iz Vlade RS je da lokalne zajednice širom Srpske u dogovoru sa direktorima srednjih škola i prevoznicima na lokalu pokušaju da obezbede samostalan prevoz učenika do škola, a sve kako bi se učenici zaštitili od korone.

- Za srednje škole koje imaju ispod 1.000 đaka organizacija nastave će biti dosta lakša. Tu će biti razredi po 15 učenika sa trajanjem časova od 30 minuta. Kod većih škola koje imaju preko 1.000 đaka, isto će biti razredi sa po najviše 15 učenika, ali postoji mogućnost da časovi budu kraći, po 20 minuta, kako bi đaci svih razredi mogli ići u školu - kaže Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

On ističe i da je u najavi veliki problem, a to je prevoz đaka u većim gradovima, jer dosta učenika iz prigradskih naselja putuje redovnim linijama sa građanima. Tu su, kako kaže Damjnaović, velike gužve u autobusima i postoji veća mogućnost zaraze virusom korona.

MIĆIĆ: ĐACI ČINE 90 ODSTO PUTNIKA

MIĆO Mićić, gradonačelnik Bijeljine, kaže za "Novosti" da Bijeljina subvencioniše prevoz učenika iz okolnih mesta.

- Đaci koje sada vozimo u škole čine oko 90 odsto putnika. Realno, teško bi bilo razdvojiti da se voze autobusima samo učenici, ali u narednim danima razgovaraćemo sa institucija i videti da li se može doneti rešenje da se samo đaci voze u škole - ističe Mićić.

- Ukoliko bi se organizovao prevoz samo za đake, smanjila bi se i mogućnost zaraze. Ovo je sada na lokalnim zajednicama da pokušaju realizovati - poručio je Damjanović.

Dejan Mijić, predsednik Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske kaže za "Novosti" da nije nikakav problem organizovati samostalan prevoz đaka u škole, a jedina prepreka može biti novac, jer je ovakav vid prevoza dosta skuplji nego redovni gradski saobraćaj.

PREDLOG Predrag Damjanović, Foto D Pozderović

- Ukoliko se pronađe novac u institucijama, prevoznici su spremni da voze učenike u škole kako bi ih dodatno zaštitili od korone. Autobusa imamo mnogo koji su parkirani i čekaju da se pokrenu - ističe Mijić.

Ljubiša Ćosić, načelnik Istočnog Novog Sarajeva i predsednik Saveza opština i gradova RS, kaže za "Novosti" da će lokalne zajednice razgovarati o mogućnosti subvencionisanja prevoza đaka.

BANjALUKA PLAĆA

IGOR Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, nakon jučerašnje sednice Gradskog štaba za vanredne situacije je poručio da će grad subvencionisati karte za prevoz srednjoškolcima. On je naglasio i da počinju pregovori sa prevoznicima.

- Nije nemoguće da se to organizuje. Primera radi, mogao bi se smanjiti broj linija izvan grada, a uvesti prevoz đaka, ili iznajmiti autobuse za ovu namenu. Ovo bi bio udar na budžete lokalnih zajednica, ali opet, s druge strane, čuvamo zdravlje naše dece. Samostalan prevoz učenika se ne sme otpisati - kaže Ćosić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju