UKC RS UPOZORAVA NA ALARMANTNO STANJE: Višestruki rast obolelih i umrlih u dva meseca

R.S.

06. 08. 2020. u 14:25

IZ Univerzitetsko-kliničkog centra RS u Banjaluci danas je upućen apel, u ime udruženja pacijenata, u kojem se upozorava na alarmantnu epidemiološku situaciju u Srpskoj, te preopterećenost bolnica.

УКЦ РС УПОЗОРАВА НА АЛАРМАНТНО СТАЊЕ: Вишеструки раст оболелих и умрлих у два месеца

Novosti

Uporedili su stanje tokom prethodnih meseci, te je istaknuto da je 4. juna na respiratoru bio jedan pacijent, 4. jula njih osam, a 4. avgusta 17.

U bolnicama u Republici Srpskoj je 4. juna bio 81 hospitalizovani pacijent, 4. jula taj broj iznosio je 125, a 4. avgusta 280. Takođe, tokom juna je u RS registrovano 850 novozaraženih, a u julu 2.630, dok je broj preminulih u ovom periodu sa 14 skočio na 48.

- Od početka ove sedmice u Covid bolnici UKC RS ugašena su četiri života, a na današnji dan hospitalizovana su 73 pacijenta. Od ovog broja 18 pacijenata je na kiseoničkoj terapiji, a 16 pacijenata je na respiratoru. Od ovih 16 pacijenata na respiratoru, jedan pacijent je 1983. godište. Same brojke govore u prilog činjenici koliko je situacija ozbiljna, te kolika je odgovornost na svakom pojedincu da poštuje preporuke kako bi zaštitio sebe i druge od infekcije novim korona virusom - istaknuto je.

Poručili su da se zbog alarmantne epidemiološke situacije mora podići svest građana o važnosti provođenja mera kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema i ugrožavanja života drugih pacijenata, posebno hroničnih i onkoloških bolesnika.

Apeluju na građane da se strogo pridržavaju mera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije , posebno fizičke distance i nošenja maski.

- Korak smo do potpunog preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima inficiranim korona virusom. Prognoze stručnjaka ukazuju na činjenicu da će pandemija novog korona virusa potrajati, zato molimo građane da prihvate mere fizičkog distanciranja i nošenja maski kao sastavni deo života kako bismo sačuvali sebe, porodice i druge - saopšteno je danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna