POSLANICI RS PODRŽALI DODIKA: Odluke PBiH štetne po interese Srpske

O. MATAVULj

30. 07. 2020. u 07:52 >> 02:55

NARODNA skupština Republike Srpske podržala je srpskog člana PBiH Milorada Dodika i tri odluke koje je Predsedništvo usvojilo bez konsenzusa proglasilo veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

ПОСЛАНИЦИ РС ПОДРЖАЛИ ДОДИКА: Одлуке ПБиХ штетне по интересе Српске

Foto SRNA

Poslanici su Dodika podržali dvotrećinskom većinom. Od 70 prisutnih poslanika, za odluke o potvrđivanju izjava srpskog člana PBiH glasala su 62 poslanika, tri su bila protiv, a suzdržanih nije bilo. Reč je o Odluci o odobravanju zaključivanja Memoranduma između Ministarstva bezbednosti BiH i američkog Ministarstva unutrašnje bezbednosti o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija; Odluci o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u programu za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) u 2021. godini, kao o Ugovoru o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti (PIRLS) u narednoj godini.

Foto NS RS

Sve tri odluke Predsedništvo BiH je usvojilo na 14. sednici 22. jula ove godine preglasavanjem srpskog člana. Budući da je Dodik dobio dvotrećinsku većinu skupštine, osporavane odluke, prema Ustavu, neće imati učinka.

Skupština je usvojila i pet zaključaka koje je predložila skupštinska većina, odnosno Klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, DEMOS, NDP, Ujedinjene Srpske SPS i grupe Nezavisnih poslanika u vezi sa izjašnjenjem o izjavama srpskog člana Predsedništva BiH. Međutim, za zaključke su bila 54 poslanika.
U zaključcima se, između ostalog, navodi da Narodna skupština podržava zaključivanje sporazuma o razmeni podataka API (unapred dostavljenih informacija o putnicima) i evidencije PNR podataka (evidencija o imenima putnika), ali isključivo u skladu sa pozitivnim pravnim propisima BiH.

NE SUPROTSTAVLjAMO SE AMERICI

MILORAD Dodik je rekao da se u sva tri slučaja radi o pokušaju skrnavljenja prava RS i njenih institucija, napominjući da je obrazovanje isključiva nadležnost entiteta.

- Ne možemo prihvatiti sporazum sa SAD, jer u njega nije uključena Policija RS. Ne suprotstavljamo se SAD, ali sve što je mimo Ustava i nadležnosti naših institucija ne može biti prihvaćeno, taman da na drugoj strani imamo SAD i sve druge zemlje sveta - rekao je Dodik.

Parlament podržava i učešće obrazovnih sistema u PIRLS, uz napomenu da ugovor za 2021. ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti Srpske. Zbog toga je dodat treći zaključak kojim se zadužuje Vlada Srpske da preduzme potrebne aktivnosti da bi RS samostalno učestvovala u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.

Slična je situacija i sa PISA, pa se petim zaključkom zadužuje srpski član PBiH da pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o učešću BiH u PISA programu, uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Srpske. Za učestvovanje Srpske u PISA testiranju 2024. potrebno je preduzeti potrebne radnje da bi Srpska samostalno učestvovala u tom programu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili