AKCIJA MREŽA: Dopunama "zaradio" više od 200.000 km, preko Fejsbuka varao građane

O. MATAVULj

29. 07. 2020. u 09:05

SINIŠA Pejić iz Modriče uhapšen je u akciji kodnog naziva "Mreža" zbog sumnje da je preko "Fejsbuka" prevario više građana koje je oštetio za najmanje 200.000 maraka.

АКЦИЈА МРЕЖА: Допунама зарадио више од 200.000 км, преко Фејсбука варао грађане

Foto Ilustracija VN

Pejića su razotkrili istražitelji Odeljenja za visokotehnološki kriminal MUP RS, a na teret mu se stavlja da je počinio krivična dela kompjuterske prevare i pranja novca.

Kako navode u MUP RS, prevare su počinjene tako što je Pejić, koristeći fotografije drugih osoba na "Fejsbuku", kreirao lažne naloge preko kojih je kontaktirao s prijateljima tih osoba i tražio da mu dopune telefonski račun kupovinom dopune ili SMS-om.

Mirna Miljanović, Foto D. Pozderović

- Osumnjičeni je, korišćenjem javno dostupnih fotografija i informacija sa "Fejsbuka", kreirao naloge na imena tih sooba. U nameri pribavljanja protivpravne koristi preko aplikacije "Mesindžer" dovodio je u zabludu više fizičkih lica koja je naveo da izvrše kupovinu i slanje SMS dopuna na više telefonskih brojeva, verujući da tako pomažu svojim prijateljima - rekla je načelnica Odeljenja za odnose s javnošću MUP RS Mirna Miljanović.

Ona kaže da je osumnjičeni pribavljeni novac uplaćivao na račune za onlajn klađenje, kreirane kod više pravnih lica.

TRAŽIO MANjE IZNOSE

GRAĐANI koji su bili "preveslani" obično su dobijali poruke u kojima ih je prevarant molio za pomoć, odnosno tražio dopunu računa određenog telefonskog broja, uz objašnjenje da je u romingu i slično. Obećavao je i da će novac refundirati kada se vrati u zemlju. U porukama su tražili dopune u iznosima od dve do 50 KM, ali najčešće se radilo o malim iznosima.

- Kada bi dopunio račun, osumnjičeni je vršio isplate novca s tih računa. Tim krivičnim delima pričinjena je materijalna šteta od oko 200.000 maraka - ističe Miljanovićeva.

Ona kaže da je u realizaciji akcije "Mreža" izvršen pretres prostorija koje je koristio osumnjičeni i tom prilikom pronađen je i oduzet veći broj dokaza.
- Oduzeto je više mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, kao i drugih predmeta - pojašnjava Miljanovićeva.
Inače, Pejić je zbog istih krivičnih dela hapšen i u februaru prošle godine zajedno sa Benjaminom Š. Tada im je na teret stavljeno da su, na identičan način, prevarili više građana za 83.000 KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

USVOJEN IZBORNI ZAKON REPUBLIKE SRPSKE: Rasprava u NSRS se odužila do dva sata posle ponoći