HIRURG OSUĐEN NA GODINU DANA: Zgrozio javnost kada je prilikom operacije slepog creva pacijentkinji odstranio zdrav jajnik

O. MATAVULj

28. 07. 2020. u 09:55

OKRUŽNI sud u Prijedoru pravosnažno je osudio hirurga Marinka Lovru (56) na godinu dana zatvora zbog slučaja koji je zgrozio javnost kada je prilikom operacije slepog creva pacijentkinji S. S. odstranio zdrav jajnik.

ХИРУРГ ОСУЂЕН НА ГОДИНУ ДАНА: Згрозио јавност када је приликом операције слепог црева пацијенткињи одстранио здрав јајник

Foto O.M.

U odnosu na prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prijedoru, Lovri je kazna umanjena za četiri meseca zatvora. Tada mu je bila izrečena i mera zabrane obavljanja lekarskog posla u trajanju od pet godina. Međutim, pravosnažnom presudom ta mera je ukinuta.

To znači da će, i nakon odsluženja zatvorske kazne u nekom od kazneno-popravnih zavoda u RS, Lovre nesmetano moći raditi kao hirurg.

Pravosnažnom presudom Lovre je proglašen krivim za nesavesno pružanje lekarske pomoći, za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Sporna operacija izvršena je 26. jula 2014. godine u Opštoj bolnici u Prijedoru, u kojoj je Lovre bio zaposlen kao specijalista opšte hirurgije. Pacijentkinja S. S. u bolnicu je primljena radi operacije, zbog upale slepog creva.

U presudi se navodi da je neposredno pre operacije Lovre uputio S. S. na dijagnostički ginekološki pregled, tokom koga je ultrazvukom utvrđeno uredno zdravstveno stanje i prisustvo oba jajnika.

OSUĐEN ZBOG PRIMANjA MITA

MARINKO Lovre ranije je pravosnažno osuđen na novčanu kaznu od 20.000 KM zbog primanja mita. Presuda je izrečena nakon što je sporazumno priznao da je od Sulje Kusurana uzeo mito od 500 evra, da bi sačinio lažni nalaz. Nakon presude prijedorska bolnica mu je uručila otkaz, ali se u februaru 2018. zaposlio u UKC RS, gde i danas radi.

- Nakon toga pacijentkinji je izvršio operativni zahvat. Tokom operacije je, pored upaljenog slepog creva, bez opravdanog medicinskog razloga odstranio i desni jajnik - navodilo se u optužnici.

Navedeno je i da Lovre to nije konstatovao u medicinskoj dokumentaciji, niti je o tome obavestio ginekologa.
- Optuženi je bio svestan da se odstranjivanjem jajnika ne pridržava pravila zdravstvene struke, ali je na to pristao. Na taj način je prouzrokovao znatnije pogoršanje zdravstvenog stanja S. S., u vidu umanjenja njene životne sposobnosti - piše u optužnici.
Dodaje se i da je Lovre pokušao sve da prikrije govoreći S. S. da je tokom operacije došlo do komplikacija i da je na jajniku uočio cistu koju je morao ukloniti, te je o svemu pogrešno informisao i njenog supruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)