ŽETVA PRI KRAJU: Prinos se kreće od pet tona po hektaru do deset tona

V. Mitrić

15. 07. 2020. u 15:15

NA SEMBERSKIM poljima žetva pšenice privodi se kraju.

ЖЕТВА ПРИ КРАЈУ: Принос се креће од пет тона по хектару до десет тона

Foto: V. Mitrić

Prinos se kreće od pet tona po hektaru  do deset tona, na parcelama gde je blagovremeno završena izvršena setva i 

Na dobar kvalitet ukazuju i parametri vlage koja je u vreme žetve iznosila od 11.5 do 14.5 odsto, dok se hektolitarska masa zrna na semberskim poljima kretao od 80 do 82, zbog čega se od ovršenog zrna može očekivati veći prinos brašna.

Sreten Vučković iz ovdašnjeg eljenja za poljoprivredu kaže  da „poljoprivrednici ove godine mogu biti zadovoljni prinosom i kvalitetom  roda, s obzirom na to da se proizvodnja odvija u specifičnim uslovima“.

- Prema proceni Odjeljenja za poljoprivredu oko pola površina pod pšenicom je zasejano van optimalnog roka zbog sušne jeseni, a pšenici takođe nije pogodovao mart i april bez kiše. Padavine tokom maja znatno su poboljšale prinos i kvalitet ove žitarice – pojasnio je Vučković.

Što se tiče podsticaja, on je naveo da je pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, koji je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za ovu godinu, ukinut podsticaj od pet pfeninga za kilogram otkupljene pšenice, ali je podsticaj po hektaru obradive površine pod pšenicom povećan sa 200 na 300 KM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)