DODIK RASKRINKAO DŽAFEROVIĆA: Bošnjački član Predsedništva BiH naterao Švajcarce da izmene video-poruku o Srebrenici zbog jedne reči

S. M.

14. 07. 2020. u 13:00

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je u pismu upućenom predsedniku Švajcarske Konfederacije Simoneti Zomaruga da je informisan da je bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović vršio direktan pritisak na njen kabinet da izmeni video-poruku komemorativnom skupu u Srebrenici uz eksplicitan zahtev da njeno obraćanje mora da sadrži reč "genocid".

ДОДИК РАСКРИНКАО ЏАФЕРОВИЋА: Бошњачки члан Председништва БиХ натерао Швајцарце да измене видео-поруку о Сребреници због једне речи

Foto: Predsedništvo BiH

Dodik je zamolio Zomarugovu da Džaferovićeve stavove i zahteve shvati kao njegove lične stavove, koji ni na koji način ne odražavaju zvaničan stav BiH, te da je najgrublje zloupotrebio instituciju Predsedništva BiH, u kome se odluke donose konsenzusom sva tri člana Predsedništva BiH.

- Na ovaj način gospodin Džaferović nanio je ogromnu štetu našim bilateralnim odnosima. Ovakva vrsta pritiska i cenzure ne samo da nije diplomatski primerena, nego može ozbiljno da naruši naše prijateljske odnose, naveo je Dodik u pismu.

On je naveo da je Švajcarska Konfederacija primer decentralizovane zemlje u kojoj se uvažavaju jezičke, verske i etničke razlike, dok je sa druge strane BiH i dalje zemlja u kojoj bošnjački predstavnici zluopotrebljavaju zajedničke institucije BiH, stavljajući ih u službu isključivo bošnjačkog naroda i zaštitu njegovih interesa, a na štetu Srba i Hrvata, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

- Koristim ovu priliku da izrazim zahvalnost Švajcarskoj Konfederaciji i svim njenim građanima na nesebičnoj pomoći, koju pružate Republici Srpskoj, BiH i drugim zemljama Zapadnog Balkana. Vaša zemlja dala je zanačajan doprinos obnovi Republike Srpske i BiH, ali i izgradnji mira, jačanju zdravstvenpog sektora, tržišne ekonomije i na polju obrazovanja - naveo je srpski član Predsedništva BiH u pismu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)