SEĆANJE NA HEROJE: U Ugljeviku obeleženo 32 godine od osnivanja Prve majevičke brigade VRS

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

23. 05. 2024. u 13:00

SLUŽENjEM pomena poginulim borcima Vojske Republike Srpske, paljenjem sveća i polaganjem cveća ispred centralnog spomen-obeležja na kome su ispisana imena 301 junaka minulog rata podmajevičkog kraja, danas je na Gradskom trgu u Ugljeviku obeleženo 32 godine od formiranja Prve majevičke brigade VRS.

СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ: У Угљевику обележено 32 године од оснивања Прве мајевичке бригаде ВРС

V Mitrić

Predsednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković čestitao je svim pripadnicima Prve majevičke brigade VRS godišnjicu formiranja brigade za koju je rekao da je “značila život na ovim prostorima u teškim ratnim vremenima”.

- Građani Ugljevika su se organizovali 1992. godine i formirali brigadu koja je čuvala srpski narod, nejač i teritoriju. Dala je ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske. Za ratne zasluge odlikovana je Ordenom Nemanjića kao i njen komandant pukovnik Milan Jović koji je poginuo predvodeći svoju brigadu, što je najveće vojno odlikovanje - rekao je Marinković.

Predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da se svi značajni datumi obeležavaju sećanjem na poginule saborce.

- Prva majevička brigada VRS i njeni pripadnici dali su ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske. Komandant ove brigade je poginuo na izvršenju borbenih zadataka što dovoljno govori o kompleksnosti teritorije koja je branjena ali a sve zadatke pripadnici ove slavne brigade su uspješno završili - rekao je Ostojić.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić nakon polaganja cveća rekao je da je Prva majevička brigada VRS simbol slobode srpskog naroda ovog kraja. Perić je čestitao svim borcima koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbisnkom ratu kako bi zaštiti srpski narod, stvorili Republiku Srpsku da bi danas svi u njoj živrli u slobodi.

- Sećam se kada su se ljudi ovog kraja pre 32 godine odazvali pozivu tadašnjeg rukovodstva Republike Srpske da brane svoj narod. Prva majevička brigada VRS je najzaslužnija za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima kao i jedna od najzaslužnijih za stvaranje Republike Srpske - rekao je Perić.

Prva majevička brigada naslednica je 22. partizanske brigade JNA. Zvanično je osnovana u drugoj polovini maja 1992. godine, od bataljona i komande bivše JNA brigade i ljudstva Teritorijalne odbrane Lopare, Ugljevik i Brčko. Ova brigada je bila pešadijska jedinica VRS, u sastavu Istočnobosanskog korpusa.

Brigada je ratovala u celoj Republici Srpskoj, sa težištem na majevičkom ratištu, gde je držala liniju prema Teočaku. Učestvovala je i u velikoj operaciji "Drina 93". Kroz brigadu je prošlo 3.500 boraca, 301 je poginuo, a 648 ih je ranjeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)