NEVREME OBRALO VOĆE: Ove sezone, mrazevi i visoke temperature prepolovili rod u Srpskoj

T. CVIJETIĆ

23. 05. 2024. u 14:43

VOĆARI u Srpskoj su ove godine na mukama, kao nikad do sada, klimatske promene, mrazevi i visoke temperature kad im vreme nije, desetkovaće, kako kažu, rod i prepoloviti prihode.

НЕВРЕМЕ ОБРАЛО ВОЋЕ: Ове сезоне, мразеви и високе температуре преполовили род у Српској

Foto: Radio Novi Grad

Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara Republike Srpske kaže da ćemo ove godine sigurno imati manji rod i do 40, a u nekim krajevima i više.

- Zbog pojave superćelijske oluje kod malina, jabuka, krušaka, šljiva, imaćemo dosta umanjen rod na svim područjima koje je zadesila snažna oluja praćena gradom. Dodatni problem je što se ta stabla neće oporaviti ni za tri godine - smatra Dojčinović.

Dodaje da su brojni voćari zbog promene klime i odustali od proizvodnje kruške.

- Sada su se mnogi preusmerili na ratarsku proizvodnju ili su zasadili jabuku i breskvu - kaže Dojčinović i dodaje da ćemo krušku verovatno jesti iz uvoza iz Čilea, Argentine

Ističe da je i rod maline umanjen i do 30 odsto u čitavoj Srpskoj - od Teslića pa do Podrinja i Srebrenice.

I trešnje podbacile

DRAGOJA Dojčinović kaže da je situacija sa voćem loša kod gotovo svih vrsta, pa su tako i trešnje ove godine baš podbacile.

- U nekim područjima Srpske neke sorte čak nisu ni rodile - rekao je Dojčinović i dodao da je situacija što se tiče višanja skoro ista.

Dragan Vrhovac, voćar iz Prnjavora kaže da mali proizvođači na malo toga mogu uticati, kako kaže, ostaje im samo da se bore i mole da ih posluže dobro vreme i da dođu do sledeće godine.

- U voćarstvu se dešava nešto što nije do sada bilo slučaj, prisutno je masovno opadanje plodova voća, i kod kruške i kod jabuke. Kraj je maja, već su formirani zdravi plodovi, i pored toga samo opadaju i gde je voćnjak u kondiciji i gde nije - objašnjava Vrhovac i dodaje da drže pod kontrolom stvari koliko mogu, ali da nemaju rešenje za klimatske promene.

Meteorolog Anđelko Savić kaže da su mrazevi u proleće uzeli svoj danak i pričinili štetu.

- Pojava mraza i snega usred perioda kada je uveliko počela aktivna vegetacija, zasigurno je dovela do pojava šteta na voću i ratarskim kulturama. Tamo gde nije primenjena adekvatna mera odnosno zaštita, pričinjena je i veća šteta na poljoprivrednim i ratarskim kulturama. Kasni prolećni mrazevi i nisu tako retka pojava u BiH i često izazovu velike štete na poljoprivrednim i ratarskim kulturama - objasnio je Anđelko.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO! Turci upali  na trening Srbije pred prvi meč orlova na EURO 2024 (VIDEO)