UGALJ JE NAŠ HLEB: Protest nezadovoljnih radnika Rudnika i Termoelektrane Ugljevik

B.Milošević

30. 03. 2024. u 05:00

RADNICI Rudnika i Termoelektrane Ugljevik okupili su se ispred poslovne zgrade tog preduzeća, izražavajući nezadovoljstvo zbog činjenice da je dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje ovog preduzeća zbog dodele koncesije za iskopavanje uglja sa Površinskog kopa "Istok 2" preduzeću "Komsar".

УГАЉ ЈЕ НАШ ХЛЕБ: Протест незадовољних радника Рудника и Термоелектране Угљевик

Foto: B. Milošević

Diko Cvjetinović, direktor RiTE Ugljevik, upoznao je okupljene radnike sa zaključcima sa nedavnog sastanka na kome su prisustvovali predstavnici "Komsara" i generalni direktor "Elektroprivrede RS" (ERS) Luka Petrović, kao i obavezama iz ugovora koji je "Komsar" potpisao sa Vladom Srpske.

- Iz "Komsara" su nas uveravali u njihovu ozbiljnu nameru u vezi sa izgradnjom nove Termoelektrane, što je i uslov da iskopavaju ugalj na kopu "Istok 2", ali nismo ubeđeni da će se to i ostvariti, jer ta priča se razvlači 10 godina. Jasno je ugovorom precizirano, da koncesionar ima pravo iskopa uglja, samo ako izgradi novu TE, u suprotnom, ta količina uglja za komercijalne svrhe ograničava se na 7,8 miliona tona, a preostala količina od 40 miliona tona uglja pripada RiTE Ugljevik - istakao je Cvjetinović.

U narednih 15 dana biće formirana radna grupa, koja će definisati međusobna prava i obaveze, a u međuvremenu Uprava preduzeća će nastaviti aktivnosti u interesu svih zaposlenih u RiTE.

Boban Benović, predsednik Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik, naglašava da je cilj da TE radi nesmetano najmanje do 2050. godine.

Preduzeće pritiskaju i dugovanja

PORED problema sa koncesijom za iskop uglja, ovo preduzeće pritiska i teret starih dugova. Nakon izgubljenog arbitražnog spora, slovenačkom "Elektrogospodarstvu" biće isplaćen dug od 67 miliona evra, a situaciju dodatno komplikuje saznanje da RiTE Ugljevik, pored glavnice, Slovencima mora da isplati još 58 miliona evra na ime kamate.

Suočeni sa ovim činjenicama, radnici, njih više od 2.000, kažu da će štrajkovati sve dok svaka reč, svaka zapeta, ne budu jasno precizirane ugovorom, jer ne žele da njihove sudbine zavise od loših odluka i štetnih potpisa.

- Imamo podršku svih sindikata na nivou ERS - kaže Benović, i poručuje da će radnici svoja prava tražiti i ispred ministarstava u Banjaluci, i da će istrajati u nameri da sačuvaju ovu fabriku.

Bato Stanić, bagerista, kaže da je Rudnik u funkciji 125 godina, i da je za to vreme preživeo i ratove i druge katastrofe, ali je ipak opstao.

- Sada su se pojavila treća lica, ratni profiteri koji planiraju da raskomadaju naš rudnik, a nas i naše porodice ostave bez hleba. Ugalj je naš hleb, i bez Rudnika i TE upitan je opstanak šire regije, ne samo Ugljevika. Ukoliko damo koncesiju, ostaćemo bez uglja za našu TE, neko će i dalje da na tuđoj muci zgrće milione, a mi ćemo na ulicu - kaže Stanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave