PORODIČNO NASILJE ŠIROM SRPSKE U PORASTU: Kako pomoći žrtvama da prekinu „začarani krug“ i pobede PTSP?

Милена Грубор
Milena Grubor

18. 03. 2024. u 07:15

PODACI Uprave policije Republike Srpske pokazuje da je trend nasilja u porodici u porastu, tako je lani za skoro petinu povećan u odnosu na prethodnu godinu.

ПОРОДИЧНО НАСИЉЕ ШИРОМ СРПСКЕ У ПОРАСТУ: Како помоћи жртвама да прекину „зачарани круг“ и победе ПТСП?

Šaterstok

Tokom 2023. godine MUP Srpske evidentirao je 1.034 krivična dela nasilje u porodici, dok je u 2022. bilo 861 takvo delo, što znači da je došlo do porasta za oko 20 odsto.

Stupce crne hronike skoro svakodnevno pune priče o nasilju nad ženama, koje su pored fizičke često izložene i psihičkoj torturi, a nažalost, sve češća su i ubistva. Aktivistkinje Fondacije "Udružene žene" Banjaluka nedavno su istakle da je za dve godine ubijeno čak 16 žena.

Iako se o problemu nasilju nad ženama danas mnogo govori i sprovode kampanje, veliki broj njih, prema rečima psihologa Maje Kovačević, i dalje nije u dovoljnoj meri upoznat sa mogućnostima traženja pomoći i podrške. U većini slučajeva porodično nasilje ostaje neprijavljeno i nevidljivo.

- Često se dešava da žene ostaju u nasilnim vezama i ne traže pomoć jer smatraju da je njihova krivica što ih partner vređa, udara i slično. Takođe, ako je žena odrastala u okruženju u kojem je zlostavljanje bilo uobičajeno, ona ne može da zna kako treba da izgleda zdrav odnos. Kao rezultat toga, teško joj je da prepozna da je ponašanje partnera zlostavljačko - objašnjava Kovačevićeva.

Bilo kakav oblik nasilja u intimnim odnosima događa se postepeno i u ciklusima, a s vremenom postaje sve teže i zahtevnije izaći iz takve situacije i potražiti pomoć.

Narušavanje i mentalnog zdravlja

NASILjE nad ženama i devojčicama, jedno od najraširenijih kršenja ljudskih prava u svetu, predstavlja lični, porodični i društveni fenomen čiji se uzroci odnose na socijalne, psihopatološke i kulturološke faktore, dovodeći do narušavanja kvaliteta života i mentalnog zdravlja onih koji su mu izloženi.

- U mnogim slučajevima su žrtve i finansijski zavisne od partnera koji ih zlostavlja, nemaju vlastita primanja, nemaju gde da žive i nemaju podršku. Ti faktori mogu uticati na to da žena ne napusti odnos u kojem doživljava zlostavljanje - istakla je i dodala:

- Mnoge žene koje doživljavaju nasilje u strahu su da će partner postati još nasilniji, da će ih ubiti ako pokušaju da odu, jer im preti da će povrediti njih, decu ili članove porodice.

SOS telefon!

DA bi se žrtva zaštitila od nasilja u porodici i dobila adekvatnu pomoć, i kako bi institucije delovale, treba slučaj da prijavi policijskoj stanici ili Centru za socijalni rad. U slučaju da nije u mogućnosti da to učini, može da pozove SOS telefon 1264, koji je aktivan 24 časa. SOS poziv je besplatan i anoniman ukoliko osoba koja traži pomoć to želi.

Prema istraživanjima, između 15 i 20 odsto žrtava razvija hronični posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

- Važno je da se žrtve ne krive zato što su ostale u nasilnim vezama i da dobiju podršku kako bi im bilo omogućeno da napuste nasilan odnos i potraže pomoć - zaključila je Kovačevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu