SENA ČITA ONO ŠTO SU DIKTIRALI AMERIKANCI: Dodikova odbrana traži izuzeće sudije uzunović koja je preuzela predmet

S. Mišljenović

06. 02. 2024. u 06:30

U SUDU BiH u Sarajevu juče je održano ročište u predmetu koji se pred ovom pravosudnom institucijom vodi protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na kojem je Tužilaštvo BiH predstavilo optužnicu.

СЕНА ЧИТА ОНО ШТО СУ ДИКТИРАЛИ АМЕРИКАНЦИ: Додикова одбрана тражи изузеће судије узуновић која је преузела предмет

Foto SRNA

Šok za sve prisutne u sudnici je bilo pojavljivalje sudije Sene Uzunović koja je saopštila da je ona sada novi sudija u ovom predmetu, a da je sudija Mirsad Strika otišao na odmor posle kojeg odlazi u penziju.

Odbrana lidera RS burno je reagovala jer o promeni sudije nisu bili obavešteni i zatražila izuzeće sudije Uzunović zbog pristrasnosti. Međutim, ona je objasnila da će predlog biti upućen v. d. predsednika Suda BiH i da će se razmatrati na opštoj sednici. Nakon negodovanja odbrane Dodika na ovakve stavove sudije, tužilac Gordana Bosiljčić je ipak pročitala optužnicu u delu koji se odnosi samo na prvog čoveka RS. Dok je ona čitala optužnicu, publika je počela da dobacuje i uz negodovanje i zvižduke napustila sudnicu te je nastavljeno suđenje uvodnim rečima Tužilaštva kao i odbrane.

Dodik je rekao da u Sudu BiH ne vredi nikakvo pravo i da se bez poštovanja ikakvih prava ljudi koji učestvuju u procesu pokušava nametnuti nova praksa, te da je to najveći udarac BiH. On je ocenio da je novi sudija u predmet protiv njega postavljen da izvršava nečije naredbe.

- Novi sudija došao je sa zadatkom, kao da je imala unapred pripremljene odgovore - istakao je Dodik i napomenuo da je optužnica trebalo ponovo da bude urađena, jer je razdvojen proces u odnosu na vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića, a ne da se čita parcijalno.

Sena Uzunović, Foto Sud BiH

On je naglasio da se u sudnici čitaju samo delovi optužnice koji se odnose na njega, a ne i ono što se odnosi na Lukića, to se preskače. Dodik je istakao da je nečuveno da je isti sudija određen i za njegov predmet i za Lukićev, koji se sada vodi odvojeno. On je naglasio da se oseća atmosfera linča i da su stvari unapred osuđene.

- Mi ćemo nastaviti da se borimo i dokažemo da je sve apsurdno i da ništa nema smisla u pogledu bilo čega što je Tužilaštvo iznelo čitanjem optužnice. Više nije problem optužnice, nego procedure.

Dodik je napomenuo da je novi sudija ranije imala politički angažman u SDA na važnim pozicijama.

- Dolazimo onda do pitanja da li je moguće da su u ovom sudu sve sudije Bošnjaci. Zar je moguće da su službenici koji tamo rade, samo Bošnjaci. Ovo nema nikakve veze sa pravom i zdravim razumom.

Komentarišući objašnjenje novog sudije da joj je postupak dat jer ima najmanje posla, predsednik RS upitao je da li je moguće da to bude razlog ili to što dosadašnji sudija Strika odlazi u penziju, pa naprasno koristi godišnji odmor.

- Ono što mi znamo je da je od onih koji pritiskaju Sud i Tužilaštvo došlo do svađe na koji način ovo treba da se završava i onda su tražili od Strike da se proces protiv mene politički prelomi, odmah završi i donese za njih očekivana odluka. Očigledno je Strika imao integriteta da kaže da on ne može to da uradi na taj način i da se povlači iz procesa tako što će zatražiti penzionisanje.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je da je napustio sudnicu tokom pretresa zbog načina na koji je novi sudija počela da vodi ovaj proces i ocenio da je time "sahranjena BiH".

- Čitala je ono što su joj u američkoj Ambasadi napisali. Ako smo postali robovi jedne ambasade u BiH koji nam kroje sudbinu, na red će doći i Bošnjaci i Hrvati.

Višković smatra da je neko planirao da ova optužnice bude okončana pre Nove godine, ali nije u tome uspeo.

Zamenjivala ministra finansija

SUDIJA Uzunović od 1998. do 2001, za vreme mandata premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića (SDA), obavljala je poslove zamenika ministra finansija za pravne i opšte poslove u Ministarstvu finansija, a bila je i savetnik za pravna pitanja u Kabinetu zamenika premijera federalne vlade kada je dobila novac za stambeno zbrinjavanje. Od 2001. do 2003. bila je na funkciji sudije u Opštinskom sudu u Sarajevu, a od 2003. do 2007. radila je kao tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu - Odeljenje za privredni kriminal i korupciju. Za tužioca Tužilaštva BiH imenovana je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH u januaru 2007. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave