SRPSKA JE META JER JE NEPOKORNA: Nenad Stevandić, predsednik Nrodne skupštine RS

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 02. 2024. u 05:00

IZBORNI zakon BiH je dogovoren na sastanku u Laktašima, a predlog zakona je izneo pred javnost Dragan Čović, lider HDZ BiH. Sada je na potezu koalicija "Trojka". Ukoliko "Trojka" napravi problem koji treba da rešava Kristijan Šmit, RS će doneti svoj Izborni zakon, jer nećemo dozvoliti da se ide kontra Venecijanske komisije koja je jasno rekla da zakone donose Parlamenti, a ne neakreditovani pojedinci, kaže u intervjuu za "Novosti" Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS.

СРПСКА ЈЕ МЕТА ЈЕР ЈЕ НЕПОКОРНА: Ненад Стевандић, председник Нродне скупштине РС

Foto D. Gavrić

* Šmit je najavio nametanje zakona uz oštre poruke političarima iz Srpske.

- Kristijan Šmit je izvršilac naloga geopolitičkih centara moći. Zato su ga promovisali u tzv. visokog predstavnika i bez potvrde Saveta bezbednosti. U borbi sa Šmitom, Republika Srpska ne može da bude poražena, a Šmit je već izgubio.

* Pored Šmita sve jači su pritisci i iz Ambasade SAD u BiH.

- Ambasada SAD u BiH i ambasador Majkl Marfi ponašaju se kao da je BiH neki "Amerikanistan". Počeli su da reaguju na Pravilnike u VSTS. Izgleda da možemo očekivati i da Amerikanci u BiH reaguju i na količinu alkohola u banjalučkom pivu ili šećera u kafi.

Presuda ravna državnom udaru

* FEDERACIJA BiH očekuje osuđujuću presudu Dodiku?

- Ne verujemo u toliko količinu hrabrosti jer ne postiji nijedan pravni normativ koji ide tome u prilog. To bi bilo ravno puču i razlazu u BiH, odnosno to bi bio državni udar i kraj BiH.

* Zašto je Srpska konstantno na meti zapadnih sila?

- Srpska je na meti jer smo pored Srbije jedina zemlja u Evropi gde strani ambasadori ništa ne određuju. Samo u Srbiji i Srpskoj strani ambasadori ne postavljaju ministre, ne odlučuju koja će biti koalicija na vlasti i zbog toga smo meta. Motiv napada na Srpsku od strane zapadnih sila je taj što smo mi nepotčinjeni. Srpska i Srbija su najnepotčinjeniji i samostalni delovi Evrope.

* Ima li konstruktivnih političkih sagovornika među Bošnjacima u FBiH?

- Imamo sagovornike, ali nema ljudi koji mogu da ispoštuju dogovor. Na zadnjem sastanku u Laktašima iz "Trojke" su rekli da mogu ispoštovati sve, a videli ste kad su stigli pozivi iz američke ambasade počeli su da beže od dogovora. Srpska se drži dogovora. Strana smo koja je za mir, protiv rata, i koja želi da sačuva vrednosti "Dejtona" i da nema donošenja odluka u BiH bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta. Mnoge geopolitičke faktore ovakav stav Srpske nervira. I nastupaju prema RS sa stavom da je naš nestanak njihovo dokazivanje geopolitičke moći.

* Kako će se završiti pravosudna sapunica zvana suđenje Miloradu Dodiku.

- Nema nijednog pravnog mehanizma da predsednik Dodik bude legalno osuđen. Potpuno je jasno da prihvatanjem pravnog nasilja od strane OHR i stranih ambasada uništavamo strukturu RS. Ako Predsednik RS ne može da potpiše neki zakon, bojeći se zatvora, onda je obesmišljena i Narodna skupština RS i ne znam zašto da zasedamo. Institucionalno obesmišljavanje RS značilo bi kraj Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije