BOŽIĆ U SEMBERIJI: Krcat hram Svete Petke u Bijeljini

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

07. 01. 2024. u 07:36

Umirovljeni episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Manstiru Svete Petke, u bijeljinskom naselju „Pet jezera“,koju je izgradio u ruskom stilu, dok je bio aktivni arhijerej.

БОЖИЋ У СЕМБЕРИЈИ: Крцат храм Свете Петке у Бијељини

foto:V.Mitrić

Ovaj, jedan od najvećih hramova na obe obale Drine, bio je krcat vernicima.Među onima koji su došli na liturgiju i da se pričeste, najviše je bilo ljudi iz opština Federacije BiH, koji su, na početku rata, bežeći ći od neprijateljske kame, utočište pronašli u Semberiji.Ogroman broj njih branio je i odbranio Republiku Srpsku, a mnogi od njih su ugradili živote za njeno očuvanje, mir, slobodu i svoju veru pravoslavnu.

Tradicija je da se, na velike praznike, okupljaju baš u ovoj svetinji, jer, kako kažu, „vladika Vasilije je njihov duhovni otac koji ih je podržao i pomogao da im ovaj deo Republike Srpske bude, zaista, drugi zavičaj.

Episkop Vasilije je čestitajući vernicima praznik, poželeo da u njihovim domovima, vazda, vlada dobro zdravlje, mir sreća, radost blagostanje i, pre svega, „vera u Hrista, koga, sa najviše moguće ljubavi, uvek dočekujemo.

-Oni koji nemaju Boga, smatraju da im je sve dozvoljeno i svedoci smo, kroz istoriju,kakve su takvi jade i čemeri činili, što najbolje zna naš napaćeni srpski rod -kazao je vladika Vasilije. -I sami smo živeli u zemlji partijskog jednoumlja, gde su pokušali da nam ubiju veru u Hrista, a ovaj dan, kao i svi drugi, u našim hramovima, u našim domovima, i na svakom mestu, svedoče da su uludo tako nečem ponadali.Gurali su našem narodu nekog Deda Mraza, umesto Božić Bate, jelku umesto badnjaka, štafetu umesto litije.Džaba im je bilo, jer nas je održala vera pradedovska na putu Isusa Hrista i Svetoga Save.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)