ŠEST DECENIJA MANASTIRSKOG ŽIVOTA: Upokojila se mati Marta - jedna od najčuvenijih igumanija SPC

V.Mitrić

31. 12. 2023. u 16:44

U BIJELjINSKOJ bolnici se sinoć u 81. godini upokojila monahinja Marta (Milka Manojlović), višegodišnja igumanija Manastira Tavna, srednjevekovne zadužbine Nemanjića, podno Majevice, smeštena u selu Banjica na granicama opština Zvornik, Ugljevik i Bijeljina.

ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА МАНАСТИРСКОГ ЖИВОТА: Упокојила се мати Марта -  једна од најчувенијих игуманија СПЦ

Foto:V.Mitrić

Mati Marta rođena je u Brezovom Polju, kod Brčkog. U ovoj prelepoj svetinji provela je šest decenija, pet godina je bila iskušenica, potom monahinja, a više od 22 godine predvodila je sestrinstvo te bogomolje, jednog od največćih bisera pravsoslavlja. Zamonašio ju je čuveni episkop zvorničko-tuzlanski Longin (Tomić) kada je dobila ime Marta. Pripadala je generaciji monahinja koje su stasavale uz legendarnu - prvu igumaniju obnovljenog manastira posvećenog Presvetoj Trojicu, mati Justinu Kerekezović, koja se upokolija pre tri decenije.

U vreme mati Marte, Nemanjića svetinja u tom delu Republike Srpske, izgrađena je kao nikada do tada, nastavljajući tradiciju posvećenog bavljena poljoprivredom, uz neumoran duhovni rad. Sa ostarelim sestrinstvom, čiji je prosek godina oko 80, starala se da sve bude na svom mestu, kako je i bilo. Nastavljena je tradicija da Tavna bude omiljena „adresa“ mnogih nevoljnika, čak i onih drugih vera, koji , ovde, dobijaju i duhovnu utehu i drugu pomoć.

Vera u Boga i čovekoljube, koje je ustanovila u toj bogomolji čuvena mati Justina, očuvana je do današnjih dana, a sve igumanije su na tome jako delale, uključujući Martu, koja je i snagom duha i fizičkom postojanošću neumorno radila, kao i njene predhodnice Justina, Jefimija(Krasavčić) i Nedelja (Nikolić).

Mati Marta će biti sahranjena sutra na manastirskom groblju, posle  zaoupojene liturgije i opela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024