MUP RS PRIJAVIO TUŽILŠATVU BORKOVIĆA: Banjalučki haker od hrvatske ”Petrokemije” pokušao da iznudi milion kuna

S. MIŠLjENOVIĆ

02. 12. 2023. u 08:30

MUP Srpske podneo je prijavu tužilaštvu protiv banjalučkog hakera Aljoše Borkovića zbog sumnje da je kompjuterskom prevarom pokušao da iznudi 250.000 KM od hrvatske firme "Petrokemija".

МУП РС ПРИЈАВИО ТУЖИЛШАТВУ БОРКОВИЋА: Бањалучки хакер од хрватске ”Петрокемије” покушао да изнуди милион куна

Foto Shutterstock

Izveštaj protiv Borkovića dostavljen je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, a na teret mu se stavljaju krivična dela izrada i unošenje kompjuterskih virusa, kompjuterska prevara i pokušaj iznude, i neovlašćen pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

- Dela su počinjena tako što je osumnjičeni u periodu od juna 2021. do 29. avgusta 2021. godine, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korišćenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sedištem u Republici Hrvatskoj zbog koje su, verujući da se radi o verodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu - saopštio je MUP Srpske.

Dodaju da je osumnjičeni nakon toga od firme tražio da mu uplate novac da im otključa računare i da ne objavi sav snimljeni sadržaj.

- U virtuelnoj valuti bitkoin tražio je iznos od 250.000 KM, odnosno 1.000.000 kuna - navode u policiji.

Oštetio više firmi

ALjOŠA Borković je i prošle godine prijavljen zbog sumnje da je oštetio više firmi iz Hrvatske. U oktobru ove godine policija ga je prijavila i da je pokušao da iznudi 150.000 evra od privatne banjaluče klinike. I tada se navodilo da je hakovao računarski sistem klinike, da bi potom tražio da mu se u kriptovaluti bitkoin isplati 150.000 evra da bi im otključao sistem.

MUP RS upozorio je građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije