PRETI IM VIŠE OD 5.000 DŽIHADISTA! U BiH budno prate bezbednosnu situaciju kada je reč o radikalnim islamistima

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 10. 2023. u 07:00

BEZBEDNOSNE agencije u BiH budno prate situaciju na terenu kada je reč o radikalnim islamistima nakon što je iz Austrije stigla informacija da u Evropi ubrzano raste regrutacija među mladim džihadistima, pre svega na propalestinskim protestima, ali i putem društvenih mreža. Prema podacima bezbednosnih agencija regiona, u BiH se nalazi između 5.000 i 10.000 radikalnih islamista koji su spremni na poziv Islamske države (ID) ili Al kaide da krenu u akciju.

ПРЕТИ ИМ ВИШЕ ОД 5.000 ЏИХАДИСТА! У БиХ будно прате безбедносну ситуацију када је реч о радикалним исламистима

Foto: Printskrin

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, kaže da BiH od rata ima problem sa džihadistima, a jedan od poslednjih dokaza je i podatak da je 500 državljana BiH otišlo da ratuje u Siriju na strani Islamske države.

- Organizacija "Muslimanska braća" koji su svetska platforma islamskog radikalizima, deluje i u BiH. I to, nažalost, ne smeta bezbednjacima koji ih nisu zabranili. Upozorenja pre svega oko regrutacije džihadista iz Austrije su veoma ozbiljna. Oni su proveli velike reforme oko položaja islamske zajednice u ovoj državi. Uhapsili su i 17 Bošnjaka pre šest godina i mnogi su još uvek u zatvoru zbog presuda za terorizam. S druge strane, iz Italije je došla američka poruka koja je spominje neke "Balkanske lavove" kao skup radikalnih islamskih ćelija. To su budalaštine koje Amerikanci plasiraju na Balkan. Al kaida i ID su dve najozbiljnije terorističke organizacije koje ratuju po svetu, a ne nekakvi "lavovi" - poručuje Galijašević.

Ističe da bezbednjaci u BiH moraju pojačati nadzor na terenu osoba koje se povezuju sa radikalnim islamom.

- Džihadisti u BiH se nalaze na području Federacije BiH, to nije tajna, ali jeste problem ako se dopusti da dođu do oružja ili novca preko nekih nevladinih organizacija. Policijske agencije moraju reagovati, a ne čekati da radikalni islamisti u BiH povuku prvi pootez - ističe Galijašević.

Pistorijus otkazao posetu

NEMAČKI ministar odbrane Boris Pistorijus otkazao je posetu BiH iz bezbednosnih razloga, saznaje agencija Srna. Poruke podrške palestinskoj islamističkoj organizaciji Hamas, koje su se mogle čuti poslednjih dana iz Sarajeva, dovele su u pitanje bezbednosnu situaciju u BiH, koja je dodatno "podgrejana" i informacijama italijanskih obaveštajnih službi da terorističke ćelije iz BiH ugrožavaju celu Evropu.

Dodaje i da je Palestina uvek bila generator islamskog radikalizma, ali i islamskog nezadovoljstva.

- Sukob u Palestini definitivno će se odraziti na bezbednost u mnogim državama Evrope - poručio je Galijašević.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić rekao je da su mere bezbednosti u toj zemlji podignute na viši nivo zbog bojazni od eventualnog prelivanja krize sa Bliskog istoka.

Nešić je izjavio da od bezbednosnih agencija zahteva informaciju o eventualnoj pretnji za teroristički napad u Bosni i Hercegovini.

- Ja ne verujem u tu mogućnost, ali mi smo spremni da delujemo represivno, silom, da sprečimo bilo kakvu mogućnost napada unutar BiH ili u Evropi - tvrdi Nešić i dodaje da bezbednosne agencije uspešno izvršavaju svoje redovne zadatke.

Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS, uverava da nema mesta panici i poručuje da MUP prati sve bezbednosne izazove.

- Ovog časa nema bojazni za naše građane. Dakle, potpuno ćemo pratiti situaciju i u skladu sa bezbednosnim informacijama koje imamo i koje ćemo imati sigurno ćemo preduzeti adekvatne mere - naveo je Karan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola