AJVAR UVEK ISPLATIV: Privodi se kraju sezona pripremanja zimnice u Srpskoj

T. CVIJETIĆ

23. 10. 2023. u 13:00

DOMAĆICE privode kraju sezonu pripremanja slane i slatke zimnice. Na policama je već uveliko ajvar, pinđur, ljutenice, razne zimske salate, ali i džemovi... Mnoge od njih za "Novosti" kažu da se i pored aktuelnih cena povrća i voća, uvek više isplati domaća zimnica nego gotova iz prodavnice.

АЈВАР УВЕК ИСПЛАТИВ: Приводи се крају сезона припремања зимнице у Српској

Foto N. Skenderija

Marija B. iz Doboja kaže da je za pripremu ajvara ove sezone potrošila oko 100 KM.

- Isplati se, kako da ne, ukusno je, bez konzervansa i drugih hemikalija, ekonomski isplativo, iako godina nije klimatski bila naklonjena voću i povrću pa je rod umanjen i do 50 odsto u odnosu na prošlu godinu - govori Marija i objašnjava da najviše prave ajvar, turšiju, šarenu salatu, salatu od cvekle, krastavaca, paprika, kao i kupus u glavicama.

Kako kaže Marija, kilogram paradajza u Doboju košta oko pet KM, paprike crvene za ajvar su oko 3,5 KM, dok su jeftinije ako se kupuju "na više", odnosno na džak ili kutiju.

- Babure paprike su oko 3,5 KM, karfiol četiri, a paprike feferone su pet, dok je kupus oko 2,5 KM, koliko iznosi i patlidžan. Za beli luk treba platiti osam KM po kilogramu, krastavci su oko 3,5, a šargarepa četiri marke - kazala nam je Dobojka.

Cene više nego lane

CENE su visoke, paradajz i krastavci su dosta skuplji nego prošle godine i paprika roga, svaki dan viša cena. Kilogram paprike roga se kreće od 2,50 do 3,50 KM, patlidžana od dve KM, kupusa 1,50 KM, a ko kupuje na veliko od 60 do 80 pfeniga. Krastavaci su 2,50 KM konzumni, a krupniji od 3,50 KM do  pet KM, u zavisnosti od veličine i svežine, kažu na  banjalučkoj pijaci.

Joka L. iz Šamca govori da je godina bila teška ali su uspeli da proizvedu domaće povrće.

- Pošto je paprika domaća, spremam za zimnicu kiselu, ostavljam je u zamrzivač. Lepo je kada zimi imamo domaće povrće na stolu. Pravim i salatu sa kiselim krastavcima, ona odlično ide uz razne specijalitete - govori Joka.

Dodaje da su u Modriči i Šamcu paprike po tri KM. Penzioneri kupuju na kilogram jer je njima teško bila šta da kupe - kaže Joka i dodaje da je spremila sataraš za zamrzivač, a pravila je i džem od domaćih jabuka.

Božana Grubor sa banjalučke pijace kaže da ljudi uglavnom kupuju vikendom kada imaju više vremena.

- Kupuju krastavce, paradajz, crvenu papriku. Pravi se ajvar, kiseli se kupus - poručuje Božana.

U prodavnicama se ajvar, u zavisnosti od kvaliteta, može naći od pet KM pa sve do 18 KM, tegla šarene salate košta od tri do osam KM, dok je standardna tegla krastavaca od tri do pet maraka...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona