SKENIRANJEM PROTIV PREVARA Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine predstavila novi izborni sistem

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 10. 2023. u 08:00

CENTRALNA izborna komisija BiH pripremila je modernizaciju izbornog porocesa, koja predviđa uređaj za identifikaciju birača, skeniranje lične karte i otiska prsta, kao i skeniranje glasačkih listića na samom ulazu u glasačku kutiju. Ove inovacije biće deo inicijative CIK za izmene Izbornog zakona BiH i ići će u Parlament BiH.

СКЕНИРАЊЕМ ПРОТИВ ПРЕВАРА Централна изборна комисија Босне и Херцеговине представила нови изборни систем

Foto D. Pozderović

Modernizacija izbornog procesa trebalo bi da bude operativna već od narednih lokalnih izbora 2024. godina.

Na ovaj način bi se, kako kažu, onemogućilo glasanje preminulih, zatim glasanje više puta, glasanje s lažnim dokumentima, kao i slične nepravilnosti koje su pratile dosadašnje izborne procese.

- Predviđeno je da se glasački listić provlači kroz skener na vrhu glasačke kutije, a zatim se automatski pohranjuje u bazu podataka čime se onemogućava poništavanje i prekrajanje volje birača. Skener, takođe, automatski registruje i nevažeće, odnosno nepravilno popunjene glasačke listiće, što biraču, ukoliko želi, daje mogućnost ponavljanja glasanja. Na taj način bi se registrovao i stvarni broj nevažećih listića, kao i onih koji su "intervencijom" članova biračkih odbora postali nevažeći - pojašnjavaju iz CIK.

Predsednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" i bivši član CIK BiH, Vehid Šehić kaže da ako se uvedu skeneri, prevare bi trebalo da budu sprečene kod samog procesa glasanja.

Potrebno i do 48 miliona KM

KAKO je iz CIK poručeno, cena jednog seta novih tehnologija po biračkom mestu iznosila bi između dve i 8.000 KM, što znači da bi za 6.000 biračkih mesta u BiH trebalo obezbediti između 12 i 48 miliona maraka.

- Tada bi se zaista na minimum sveo pokušaj nekih dosadašnjih prevara. Međutim, uvek se zanemari činjenica da prevare počinju još pre izbora, a to su pritisci na birače i njihova kupovina, razne ucene. To je problem s kojim se već dugo susrećemo - izjavio je Šehić.

Oduševljenje izbornom tehnologijom nije krio ni generalni sekretar PDP, Nenad Vuković.

- PDP daje podršku uvođenju ovakvih tehnologija i naši poslanici u PD Parlamentarne skupštine BiH će podržati izmene Izbornog zakona u tehničkom smislu - kaže Vuković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREKO NOČI SAM OSTAO BEZ SVEGA: Ispovest Saše Popovića o teškom periodu života