SARAJEVO BI DA GAZDUJE GASOM: Srpska će odbaciti Bećirovićev zakon u Parlamntu BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 10. 2023. u 06:00

IZ sarajevske političke kuhinje stigao je novi pokušaj otimanja nadležnosti Republike Srpske. Imovina Srpske je večita meta Sarajeva, a sada su iz Federacije ciljaju tržište gasa kao i transport prirodnog gasa i zakonom o transportu prirodnog gasa, regulatoru i unutrašnjem tržištu u BiH, koji je predložio Denis Bećirović, bošnjački član Predsedništva, nameravaju da nadležnosti iz te oblasti prebace na BiH.

САРАЈЕВО  БИ ДА ГАЗДУЈЕ ГАСОМ: Српска ће одбацити Бећировићев закон у Парламнту БиХ

JP"Srbijagas"

On je naveo da je ovo prvi put da jedan državni organ vlasti predlaže zakonsko uređenje sektora prirodnog gasa u BiH.

Ukoliko bio to prošlo u Parlamentu BiH, Srpska bi ostala bez nadležnosti u oblasti kupovine gasa i distribucije. I na taj način bi zavisila od volje Sarajeva.

V. d. direktora preduzeća "Gas-Res" Momčilo Antonić kaže da je predlog zakona o transportu prirodnog gasa u BiH klasični pokušaj prenosa nadležnosti.

On je pojasnio da Srpska ima zakon koji je usklađen sa evropskim zakonodavstvom, a kojem je određeni legitimitet dala i Energetska zajednica, jer je učestvovala u sertifikovanju operatera transportnog sistema.

Stabilne isporuke

PREMIJER RS Radovan Višković, učestvova je na Šestoj ruskoj nedelji energetike u Moskvi. Ovom prilikom se sastao i sa potopredsednikom Vlade Rusije Aleksandrom Novak, koji je izjavio da je realizacija isporuke gasa iz Ruske Federacije u Republiku Srpsku uspešna i stabilna.

- Imamo dobru saradnju i u oblasti nafte. U oblasti gasa smo razgovarali ne samo o isporukama nego i o povećanju obima - rekao je Novak.

- Ako žele da naprave nešto korisnije za BiH, treba samo da takav zakon donesu na nivou Federacije BiH. Jedino tržište gasa u Evropi koje trenutno nije slobodno je u Federaciji BiH, jer imaju jednu firmu koja je monopolizovana i kupac u tom entitetu ne može ni od koga drugog da kupi gas osim od "Energoinvesta", koji ima sedište u Sarajevu - istakao je Antonić i dodao da Srpska ima otvoreno tržište, jer kupac gas može kupiti od bilo koga iz Evrope i sveta.

Delegat u Klubu Srba Doma naroda PBiH Snježana Novaković Bursać, kaže da će "bećirovićevom zakonu" biti presuđeno u parlamentarnoj proceduri i da će taj predlog pasti.

- Bećiroviću je bitno da se kaže da je on predlagač, a ne haje mnogo za konačan ishod koji u slučaju ovog zakona na kraju neće biti pozitivan. To je jasno svima, pa i samom Bećiroviću. To govori o njegovoj patološkoj ambiciji da se politički pozicionira kao bošnjački lider, a ne o stvarnoj želji da se određena oblast uredi i reguliše - rekla je Bursaćeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!