ŽENE SE BORE MILOSRĐEM: U Trebinju nedavno obeleženo 120 godina rada Kola srpskih sestara

D.Curać

28. 09. 2023. u 06:30

SVEČANOM akademijom "Diptih o milosrđu" na platou Muzeja Hercegovine u Trebinju nedavno je obeleženo sećanje na aktivnosti Kola srpskih sestara u Hercegovini tokom devedesetih godina 20. veka, a povodom 120 godina od osnivanja tog udruženja.

ЖЕНЕ СЕ БОРЕ МИЛОСРЂЕМ: У Требињу недавно обележено 120 година рада Кола српских сестара

Foto: D. Curać

Vladika diseldorfski i nemački Grigorije govorio je o aktivnostima Kola srpskih sestara u Hercegovini, saradnji koju je Kolo imalo sa vladikom Atanasijem i Eparhijom zahumsko-hercegovačkom i primorskom.

Prema njegovim rečima, Kolo srpskih sestara je značajno i nastalo je oslobađanjem nakon turskog ropstva, navodeći da je zanimljivo kada istovremeno imamo napor muškaraca i žena, koji se odlikuje nečim drugačijim od onoga što rade muškarci.

- Muškarci ratuju, bore se, a žene uvek čine milosrđe. Ispočetka nam se čini da su žene u drugom ešalonu ili iza muškaraca koji ratuju, ali se na kraju ispostavi da su uvek ispred i da je to mnogo važnije. U tom smislu je zanimljiva i važna ta institucija koja je nastala i još postoji. Ona postoji uvek u kritičnim vremenima i tamo gde smo na neki način ugroženi, a naročito to postoji u dijaspori - rekao je vladika Grigorije.

Senka Durutović, predsedavajuća Sabora Kola srpskih sestara, naglasila je da se devedesetih godina ono obnovilo, kada su krenule sa vladikom Atanasijom koji je bio teolog, književnik, pisac.

Tu su kad je najpotrebnije

KOLO srpskih sestara osnovano je 1903. godine i svojim aktivnostima nastavilo je da pomaže onima kojima je pomoć potrebna u Srbiji i dijaspori kroz celi 20. vek. Inicijator nastanka ovog ženskog patriotskog, dobrotvornog i prosvetiteljskog udruženja bila je slikarka Nadežda Petrović, a naziv je dao pisac Branislav Nušić.

- Imala sam čast, privilegiju i sreću da budem sa njim blizak saradnik. Uvek kad sam bila u dilemi setila bih se vladike Atanasija i upitala kako bi on postupio. Svaka njegova reč bila mi je svetinja i svaki srpski domaćin od njega je trebalo da uči - navela je Durutovićeva.

Obeležavanje jubileja praćen je bogatim programom u kojem su učestovali glumica Ljiljana Blagojević i Milutin Jocić, operski pevač. Program je bio praćen izložbom fotografija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)