NEVLADIN SEKTOR POLAŽE RAČUNE VLADI: Neprofitne organizacije biće dužne da podnose finansijske izveštaje i od koga dobijaju donacije

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 09. 2023. u 07:00

NACRT zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija uvršten je na dnevni red sednice Narodne skupštine RS, zakazane za 26. septembar. Prema tom dokumentu, nevladin sektor ubuduće biće dužan da podnosi finansijske izveštaje i da pokaže iz kojih zemalja dobija donacije. Takođe, te organizacije biće ugašene ukoliko deluju protiv Ustava RS, odnosno rade mimo propisa Vlade RS.

НЕВЛАДИН СЕКТОР ПОЛАЖЕ РАЧУНЕ ВЛАДИ: Непрофитне организације биће дужне да подносе финансијске извештаје и од кога добијају донације

Organizacije atraktivnog imena vode i iz dnevne sobe, Foto Ilustracija shutterstock

Registar neprofitnih organizacija vodi Ministarstvo pravde, a redovan inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada neprofitne organizacije je jednom godišnje, napominje se u Nacrtu.

- U slučaju da neprofitna organizacija postupa suprotno Ustavu RS, odnosno kada deluje kao agent stranog uticaja na štetu prava građana ili podstiče na nasilje, koristi govor mržnje ili podstiče versku ili drugu netrpeljivost, ili ukoliko se utvrde nepravilnosti u finansijskom poslovanju, Ministarstvo pravde pokreće postupak za zabranu obavljanja rada - dodaje se u Nacrtu.

Predsednik RS Milorad Dodik ranije je najavio usvajanje zakona koji će podrazumevati obavezu prijavljivanja svih transakcija i "svega što rade" nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva. On je najavio i da će zakon u RS biti po uzoru "na američki".

Tanja Topić, politički analitičar, kaže da vlast zauzima jedan autističan stav oko tog zakona, odbijajući sve kritike koje dolaze iz stručnih krugova organizacija čija je BiH članica, poput UN, OSCE i Veća Evrope.

Povećanje transparentnosti rada

U OBRAZLOŽENjU ovog Nacrta ističe se da je cilj povećanje transparentnosti rada neprofitnih organizacija. Kao obrazloženje za donošenje ovog propisa, Vlada RS je navela da do danas nije posebnim zakonom uređena oblast javnosti rada neprofitnih organizacija, njihovo političko delovanje, objavljivanje finansijskih izveštaja, vođenje poslovnih knjiga, kao i nadzor nad zakonitošću rada.

- Njihovi eksperti su dali jasnu preporuku da ovakav nacrt zakona ne sme biti usvojen. Nacrt vrlo otvoreno i jasno stigmatizuje pojedince čime otvara vrata na "lov na veštice" i ugrožava fizički integritet pojedinaca. Nagoveštaj je udara na osnovna ljudska prava kao što je pravo na udruživanje i okupljanje, a na kraju i udar na pojedinca u smislu političkog delovanja - kaže Topićeva.

Dodaje da u svakom slučaju obrazloženja koje je vlast koristila kao opravdanje za donošenje ovog zakona su diskriminatorska kao i nastojanje da se predstavnici NVO obeleže bespovratno, kao strani agenti.

- Njima se imputiraju i terorističke aktivnosti i uprkos izveštaju Agencije za bankarstvo u kojem niti jedna od NVO nije označena kao neko ko pere novac niti finansira terorističke aktivnosti - poručila je Topićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu