PROZIVAJU VLAST DA KRŠI SOPSTVENE ODLUKE: Pred zgradom Narodne skupštine opozicija Srpske organizuje "parlament na otvorenom"

S. MIŠLjENOVIĆ

07. 09. 2023. u 08:00

CILj opozicije Srpske, koja ispred zgrade Narodne skupštine večeras u 19 časova u Banjaluci organizuje "parlament na otvorenom" je javno objavljivanje svih prekršenih zaključaka NSRS od strane vladajuće koalicije, koja je bila inicijator usvajanja tih odluka, poručuju iz opozicije.

ПРОЗИВАЈУ ВЛАСТ ДА КРШИ СОПСТВЕНЕ ОДЛУКЕ: Пред зградом Народне скупштине опозиција Српске организује парламент на отвореном

Borci ispred Narodne skupštine RS, Foto S. Mišljenović

Dodaju da se to posebno odnosi na nedavno usvojeni zaključak u NS RS "da je prioritet institucija RS rad na zakonu o Ustavnom sudu BiH koji podrazumeva i odlazak stranih sudija iz te institucije, i da se neće usvajati nijedan zakon na nivou BiH dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH".

- Taj zaključak nije ispoštovan jer su nedavno u Savetu ministara BiH i Parlamentu BiH usvojena tri zakona. I za to su glasali i članovi SNSD. Evidentno je kršenje odluka NS. Nije ispoštovano ni to da predstavnici Srpske neće uopšte raspravljati u PBiH o bilo kojem zakonu, sve dok se ne reši Zakon o Ustavnom sudu BiH - poručuju iz opozicije.

Milan Miličević, predsednik SDS, kaže da će pred narod izaći i pobrojati sve zaključke koje je SNSD pogazio u zadnjih pet godina.

Šef Kluba PDP u Narodnoj skupštini RS, Igor Crnadak, izjavio je da će "skupština na otvorenom" biti skupština za narod i odbranu narodne volje i Narodne skupštine kao najvažnije institucije, kao i da imaju slične planove i za još neke gradove u Srpskoj.

Galama, zviždanje, performansi...

SRĐAN Mazalica kaže da nema šta nisu opozicionari radili od Narodne skupštine, od zviždanja, preko unošenja NATO zastava, pravljenja performansa i galame, a sad je ti isti junaci "brane".

- Galama i urlici uz performans se po pravilu dešavaju kad oni dobijaju neke signale iz zapadnih ambasada i Sarajeva - ocenio je Mazalica.

- Pokazaćemo građanima ko drži do sebe, do svojih glasača i Narodne skupštine - rekao je Crnadak i upitao zašto SNSD ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH bar u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, jer Srpska ima pet, a HDZ četiri delegata, a onda bi zajedno tražili dovoljan broj glasova u PD PBiH.

S druge strane, iz vladajuće koalicije RS poručuju da opozicija namerava da izazove sukobe u RS. Nenad Stevandić, predsednik NS RS, smatra da je okupljanje opozicije ispred NS providan pokušaj provokacije i izazivanja nereda kako bi Srpska bila oslabljena.

- Odlučili su se na proteste ispred NS umesto borbe protiv nelegalnog Kristijana Šmita i odluka Ustavnog suda BiH, o čemu deo opozicije ne želi da se izjašnjava - rekao je Stevandić.

On je dodao da predstavnici institucija RS opravdano sumnjaju da su potezi opozicije namerno izrežirani od stranih mentora.

Poslanik SNSD u NS RS Srđan Mazalica izjavio je da je najava opozicije o organizovanju "parlamenta na otvorenom" zbog navodnog nepoštovanja zaključaka NS još jedno skretanje pažnje sa njihovog kontradiktornog političkog delovanja kad god je Srpska izložena napadima iz Sarajeva. Smatra da se stvara ambijent šarenih revolucija po uzoru na slične događaje koji su organizovali isti nalogodavci širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)