U TREBINJU POTPISAN PROTOKOL O POSTUPANJU U SLUČAJEVIMA NASILJA U PORODICI: Brža i efikasnija zaštita žrtava

D.Curać

05. 09. 2023. u 11:35

NA području grada Trebinja beleži se rast krivičnih dela nasilja u porodici, zbog čega je 14 organizacija i institucija potpisalo Protokol o postupanju u slučajevima nasilja u porodici, koji ima za cilj efikasnije i brže delovanja zaštite žrtava nasilja.

У ТРЕБИЊУ ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О ПОСТУПАЊУ У СЛУЧАЈЕВИМА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ: Бржa и ефикаснијa заштитa жртaвa

D. Curać

Prema podacima trebinjskog Centra za socijalni rad, od početka ove godine, do 1. septembra, prijavljeno je 30 odsto više slučajeva nasilja u porodici i upravo ova mera trebalo bi da žrtve dodatno zaštiti.

- Potpisvanje ovog protokola ide u prilog žrtvama, gde će one sad imati veću slobodu da prijavljuju nasilje u porodici, a kada svi akteri u našoj lokalnoj zajednici budu tačno znali svoju ulogu, sve procedura biće brža i efikasnija - istakao je Zoran Anđušić, direktor Centra za socijalni rad.

I na području koje pokriva Policijska uprava Trebinja, u prvih sedam meseci ove godine zabeleženo je povećanje nasilja, a najčešće žrtve su žene i maloletna deca.

Ono što je evidentno je da se u dosta slučajeva radi o povratnicima u izvršenju tih krivičnih dela.

Koordinacioni tim

OVIM povodom osnovan je i Koordinacioni tim koji će prikupljati sve podatke o radu potpisnika Protokola o postupanju u slučajevima nasilja u porodici na području Trebinja. Protokol su potpisali predstavnici Gradske uprave, Policijske stanice Trebinje, osnovnih i srednjih škola i nevladinog sektora.

- Činjenica je da imamo određen broj povratnika u izvršenju ovih krivičnih dela, a verovatno bi strože sankcije uticale na smanjenje. Međutim, mogu da kažem da mi naš deo posla odradimo najbolje što je moguće - naglasio je Siniša Beat, zamenik komandira za kriminalitet PS Trebinje.

U Gradskoj upravi Trebinje ističu da od ovog Protokola očekuju brže i efekasnije rešavanje problematike vezana za nasilje u porodici, a kako navode, svi potpisnici su se obavezali na prosto bržu reakciju kod prepoznavanja nasilja u porodici i ostalim rodnozasnovanim oblicima nasilja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)