DODIK NAJAVIO NOVI POTEZ BANJALUKE: Zvanična reakcija predsednika Republike Srpske povodom presude Evropskog suda

Novosti online

30. 08. 2023. u 17:00

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će inicirati održavanje sednice Narodne skupštine Srpske u što skorije vreme na kojoj bi bilo predloženo odbacivanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević".

ДОДИК НАЈАВИО НОВИ ПОТЕЗ БАЊАЛУКЕ: Званична реакција председника Републике Српске поводом пресуде Европског суда

Foto: Petar Milošević

Dodik je rekao da Republika Srpska nije iznenađena presudom Evropskog suda.

- Predložiću da NSRS odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa uređenju zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uslova BiH. Ovo je pravno nedopustiva i politički spekulantska odluka, sistemski razarajuća za BiH. Predlažem da NSRS predloži organima BiH da odbace ovakvu odluku kao ništavnu i to ćemo učiniti, što se tiče nas, odmah na sednici Doma naroda PS BiH - istakao je Dodik.

Dodik je istakao da je cilj presude Evropskog suda obračun sa konstitutivnošću naroda i odbacivanje i urušavanje elemenata Dejtonskog sporazuma i Ustava kao Aneksa 4 tog sporazuma, koji je osnovni konstitutivni akt.

Dodik je rekao da presuda dodatno unosi probleme u BiH, ali da se više radi o preporuci nego obavezujućoj odluci.

- Stvari koje podrivaju BiH doprinele su takvom nečemu. Mislim da nisu ni svesni da BiH čine veći problem na evropskom putu i zaustavljaju je u procesima vezanim za mogućnosti razvoja - istakao je predsednik Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je rekao da presuda izlazi izvan okvira Evropske konvencije i trajno deli BiH.

- BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Jugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može ni Belgija ni Švajcarska - rekao je on.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)