OTKOČEN PUT KA EVROPI Lideri partija BiH koje čine vlast konačno jednoglasni. Za ministra finansija BiH dolazi Srđan Amidžić, kadar SNSD

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 08. 2023. u 20:00

LIDERI partija iz BiH koje čine vladajuću koaliciju na nivou BiH dogovorili su na sastanku u Istočnom Sarajevu usvajanje nekoliko zakona koji su bitni za put BiH prema Evropskoj uniji, kao i da konačno bude izabran ministar finansija BiH. Sve ovo je stavljeno na papir i potpisano. Na funkciju ministra finansija BiH dolazi Srđan Amidžić, kadar SNSD. Stranke sa sedištem u Sarajevu blokirale su više od mesec dana imenovanje Amidžića zbog odluka Narodne skupštine RS da ne priznaje odluke Ustavnog suda BiH i Visokog predstavnika u BiH.

ОТКОЧЕН ПУТ КА ЕВРОПИ Лидери партија БиХ које чине власт коначно једногласни. За  министра финансија БиХ долази Срђан Амиџић, кадар СНСД

SASTANAK LIDERA BIH foto SRNA

Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je da su partneri u vlasti na nivou BiH dogovorili da na sednici Predstavničkog doma parlamenta BiH budu potvrđeni zakoni o Visokom sudskom i tužilačkom savetu, ombudsmanu i o pristupu informacija, kao i da bude izabran ministar finansija u Savetu ministara i potvrđen izbor zamenika predsedavajućeg Saveta ministara.

Dodik je rekao da su takođe dogovorili da na sednici Saveta ministara ove sedmice budu razmotreni i potvrđeni zakon o sudu BiH, odnosno izmene i dopune, kao i da se utvrde zakoni o vinu i o strancima i upute Predstavničkom domu koji će to potvrditi u narednih desetak dana.

EU će prepoznati signale

PREDSEDNIK SDP Nermin Nikšić rekao je da je zadovoljan što su nastavili da rade ono što su dogovorili na prethodnom sastanku.

- Danas su svi pokazali interes da radimo na stvaranju boljih uslova za sve građane u BiH, svaki dogovor je još jedan iskorak na tom planu. Siguran sam da ovo što radimo nema alternativu - zaključio je Nikšić. On kaže da je siguran da će partneri iz EU prepoznati signale iz BiH i da će imati zamah na ovom putu.

- Sve to biće potvrđeno na sedici Doma naroda PBiH 30. avgusta. To smo se dogovorili i usaglasili i verujem da će biti završeno kako smo dogovorili - rekao je Dodik.

On je naveo da se na ovaj način deblokira evropska agenda i da BiH bude spremna da do nove godine dobije pregovarački status i da se u tom pogledu kreće evropskim integracijama.

- To je cilj ove grupe ljudi - rekao je Dodik nakon sastanka predstavnika vladajućih stranaka na nivou BiH u Istočnom Sarajevu.

Lider HDZ Dragan Čović izrazio je uverenje da bi u narednom periodu trebalo da bude rešeno sve što EU stavlja pred BiH na njenom putu ka članstvu. On se nada da bi u naredna dva do tri meseca trebalo da se stvori ambijent da svih 14 uslova na putu ka EU, koji su stavljeni pred BiH, budu i usvojeni.

- Ako nastavimo ovim tempom, siguran sam da će izveštaj koji ćemo u septembru pisati, a u oktobru objaviti kada je u pitanju EU o BiH, biti pozitivan - rekao je Čović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)