ZBOG KANCERA GUBIMO RADNIKE: Sve veći broj zahteva za odlazak u invalidsku penziju u Srpskoj

Невена Бунић
Nevena Bunić

29. 07. 2023. u 07:15

BROJ radnika koji zbog bolesti odlaze u invalidsku penziju u Republici Srpskoj, iz godine u godinu, sve je veći, a kanceri i bolesti srca i krvnih sudova su najzastupljenija stanja zbog koji se gubi radna sposobnost.

ЗБОГ КАНЦЕРА ГУБИМО РАДНИКЕ: Све већи број захтева за одлазак у инвалидску пензију у Српској

Foto: Anspleš

Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS (Fond PIO), najčešće bolesti zbog kojih radnici ostaju bez radne sposobnosti su maligne, u procentu od 22,4 odsto, prate ih kardiovaskularne sa skoro 20 odsto, a potom slede i duševne bolesti sa 18,8 odsto.

Iz Fonda PIO upozoravaju da su maligne bolesti postale dominante, i da za razliku od zemalja regiona, prednjače nad kardiovaskularmim bolestima.

- To se najčešće obrazlaže savremenim i stresnim načinom života, zagađenjem životne sredine, hrane, vode, vazduha ili direktnim povezivanjem nastanka karcinoma i duševnih bolesti, kao posledice ratnih događaja i bombardovanja RS municijom sa osiromašenim uranijom u periodu 1992-1995, kao i teritorije SRJ od strane NATO snaga 1999. godine - naveli su u Fondu PIO.

Zabrinjavajući podaci Foda PIO govore da iz godine u godinu imaju sve veći broj zahteva za ostvarivanje invalidske penzije.

Neopravdana bolovanja

U PREDUZEĆIMA u Srpskoj ima i radnika koji idu na neopravdana bolovanja.

- Ima i takvih slučajeva, ali je to teško dokazivo. Pokušavaju privrednici da forimiraju određene komisije koje bi utvrđivale da su radnci na neopravdanom bolovanju, međutim tu su lekari dosta solidarni jedni sa drugima, retko ko želi da poništi rešenje o bolovanju koje je potpisao njegov kolega - istakao je Goran Račić.

- Od januara do juna 2023. izvršeno je 2.926 procena radne sposobnosti, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 628, ili 27,3 odsto - govore podaci Fonda PIO.

Postojanje invalidnosti utvrđeno je kod 758 osoba ili 25,9 odsto od ukupnih zahteva. Kod 4,4 odsto osiguranika utvrđeno je da invalidnost ne postoji, kod njih 52,3 osto lečenje nije bilo završeno, a kod 17 odsto utvrđena je smanjena radna sposobnost. Kod četiri osiguranika potvrđeno je da postoji opasnost od nastanka invalidnosti.

U Privrednoj komori Banjaluka potvrdili su da sve više radnika ide u invalidsku penziju.

- Pored odliva radnika u inostranstvo, to je veliki problem za domaće privrednike. Najviše se radi o prerađivačkim granama, kao što su tekstilna, obućarska, kožarska i metalna. Pogođeni su i poljoprivrednici koji ne mogu naći radnike za sezonske poslove - rekao je za "Novosti" predsednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Račić navodi da se veliki broj poslodavaca žali da radnici u većem broju slučajeva idu na bolovanja, naročito ako se uporedi raniji period.

- Kada se sve sumira, vidimo da je to veliki gubitak za privredu. Recimo, u velikim preduzećima koje zapošljavaju preko 1.000 radnika, oko 100 je na bolovanju - rekao je Račić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)